cream-puffs-427181_960_720
Grille Grille węglowe

Desery z grilla ogrodowego

Grillowanie to świetny sposób na spędzanie wolnego czasu. Świeże powietrze, dobre towarzystwo i smakołyki prosto z rusztu to gwarancja udanego wieczoru. Warto jednak wiedzieć, że oprócz dań mięsnych możemy przygotować na grillu także desery. Zachwyć swoich gości grillem w wersji na słodko!

Dobry sprzęt do grillowania to podstawa

Podstawą smacznego i bezpiecznego grillowania jest posiadanie odpowiedniego sprzętu. Producenci oferują nam przeróżne modele i rodzaje grilli. Podjąć tę właściwą decyzję wcale nie jest tak łatwo. Musimy wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii, jedną z nich jest to, gdzie będzie stał grill i ile miejsca może zająć. Ważne jest także to, z jakiego tworzywa wykonany jest sprzęt – najlepiej, aby służył nam przez lata.

Rodzaje grilli

  • Grille na węgiel
  • Grille gazowe
  • Grille elektryczne

Oryginalny grill na trójnogu

Ruszt tego grilla zawieszony jest przy pomocy specjalnego łańcucha na styku stabilnego trójnogu. Taki sprzęt umieszczamy nad ogniskiem lub paleniskiem.

Przepisy na desery z grilla

Owocowe szaszłyki z grilla to świetna przekąska. Słodkie, owocowe smaki na ciepło wprawią w zachwyt Twoich  gości!

Składniki:

  • ananas
  • banan
  • arbuz
  • jabłka
  • ciemne winogrono
  • brzoskwinie

Przygotowanie:

Owoce kroimy na kawałki o podobnej wielkości i, zachowując naprzemienną kolorystykę,  nakładamy na długie wykałaczki. Tak wykonane szaszłyki pieczemy około 3-5 minut, pamiętając o obracaniu. Dla osób, które lubią bardzo słodkie desery, można wzbogacić szaszłyki o miód. Po nawleczeniu owoców na wykałaczki delikatnie smarujemy je miodem. Szaszłyki rewelacyjnie smakują podane z lodami lub bitą śmietaną.

Grillowane brzoskwinie z mascarpone

To bardzo wykwintny deser, a zaserwowany Twoim gościom sprawi, że poczują się, jak w najlepszej restauracji.

Składniki:

  • brzoskwinie
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • śmietanka 30%

Przygotowanie:

Brzoskwinie myjemy, osuszamy,  przecinamy na pół i wyjmujemy pestki.

Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do wcześniej ubitej śmietanki. Całość mieszamy i schładzamy w lodówce.

Każdą połówkę brzoskwini delikatnie smarujemy olejem i kładziemy na dobrze rozgrzanym ruszcie. Owoce grillujemy około 10 minut, pamiętając o obracaniu, tak aby zarumieniły się z każdej strony. Gotowe brzoskwinie wykładamy na talerzyki, w miejsce pestki kładziemy czubatą łyżkę masy z mascarpone i na koniec posypujemy startą gorzką czekoladą.

Grillowane arbuzy – w prostocie siła!

Ten deser nie tylko bardzo estetycznie wygląda, ale także zadowoli kubki smakowe najbardziej wymagających gości.

Arbuza kroimy w trójkątne plastry i delikatnie obsypujemy cukrem pudrem. Owoce kładziemy na rozgrzany ruszt i grillujemy około 3 minuty z każdej strony. Gotowe arbuzy doskonale będą smakowały podane z lodami lub bitą śmietaną.

Grill pomoże nam wyczarować nie tylko pyszne dania mięsne, ale także słodkie desery, które z pewnością zachwycą Twoich gości.