kociolek-wegierski-zeliwny-11l
Kociołki Węgierskie

Kociołek węgierski, czyli gwarancja najlepszego smaku

Kociołek węgierski to oryginalna alternatywa dla wielbicieli przyrządzania jedzenia na świeżym powietrzu. Świetnie zastępują tradycyjnego grilla i sprawdzają się nawet w jesienne i zimowe wieczory.

Kociołek węgierski – co to takiego?

To rodzaj naczynia służący do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Na rynku dostępne są:

  • kociołki żeliwne – mają wysoką odporność na korozję
  • emaliowane – równomiernie rozprowadzają ciepło po całej powierzchni, poza tym do ich dna nie przywierają gotowane dania
  • nierdzewne – jest odporny na powstawanie rdzy, łatwo je pielęgnować i konserwować

W ofertach wielu sklepów możemy znaleźć kociołki węgierskie o różnych pojemnościach. Mamy do wyboru kociołki na trójnogu, kociołki węgierskie emaliowane, kociołki żeliwne, dostępne są również wersje z pokrywkami. Do kociołka węgierskiego również idealnie nada się palenisko, które możemy umieścić na każdym podłożu, sprawdzi się zarówno w ogródku jak i na tarasie. Gdy kociołek zawiesimy na trójnogu z łatwością możemy kontrolować temperaturę, a także regulować wysokość kociołka.

Dania prosto z kociołka węgierskiego

Na Węgrzech służy przede wszystkim to przygotowywania zup i gulaszy, ale możemy przyrządzić w nim praktycznie wszystko. Leczo, bigos, gulasz, mięsa, ryby i warzywa podane prosto z nad ognia to gwarancja dobrej uczty. Kociołek węgierski świetnie rozprowadza ciepło, potrawy można przyrządzać bez przykrycia lub pod pokrywką. 

Bogracz – przepis na węgierskie danie z kociołka

Bogracz to tradycyjne węgierskie danie przygotowywane w kociołku zawieszonym na trójnogu nad ogniem. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wszystkie produkty umieszcza się w kociołku i wolno gotuje nad ogniem. Najlepiej smakuje na świeżym powietrzu, oczywiście w towarzystwie bliskich osób.

Składniki:

  • Mięso na gulasz – 1 kg boczku wędzonego
  • 2 cebule, 4 ząbki czosnku
  • 4 papryki  
  • 2 pomidory
  • 4 duże ziemniaki
  • papryka słodka 2 łyżki
  • papryka ostra 1 łyżka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Najpierw podsmażamy i gotujemy samo mięso, a gdy będzie już miękkie dodajemy warzywa (ziemniaki, paprykę i pomidory). Gotujemy jeszcze chwilę do miękkości. Garnek musi być bardzo dobrze rozgrzany a mięso dokładnie obsmażone na dużym ogniu.