kociolek-afrykanski-zeliwny-9-l
Kociołki Węgierskie Kociołki Żeliwne

Konserwacja kociołków ogrodowych

Kociołki ogrodowe cieszą się coraz większą popularnością. Doskonale sprawdzają się podczas gotowania w plenerze. Wielu z nas te ogrodowe naczynia traktuje jako alternatywę dla grilla. Kociołki pozwalają przygotować niesamowite potrawy nad ogniskiem dla wielu gości. Możesz zorganizować przy nich udane i smaczne spotkanie towarzyskie. Poza tym bardzo oryginalnie będą prezentowały się w Twoim ogrodzie, na działce, czy na tarasie. Kociołki żeliwne umieszcza się bezpośrednio w ognisku lub palenisku, natomiast kociołki węgierskie wiesza się nad ogniem na specjalnym trójnogu.

Gotuj w kociołku ogrodowym

Duży wybór kociołków ogrodowych znajdziemy na stronie CookKing.pl. Producenci oferują nam kociołki węgierskie żeliwne, afrykańskie żeliwne oraz kociołki emaliowane. Kiedy już zdecydujemy się na ten właściwy i zaczniemy w nim przyrządzać przeróżne dania, z pewnością pojawi się pytanie, jak o takie kociołki dbać. Konserwacja naczyń ogrodowych nie jest skomplikowana, ale konieczna. Warto zatem wiedzieć o niej kilka podstawowych rzeczy, aby naczynia posłużyły nam przez wiele lat.

Rozpocznij swoją  przygodę z kociołkiem ogrodowym

Kiedy zakupimy nowy kociołek, przed pierwszym użyciem należy przepłukać go gorącą wodą. To wystarczy, nie myjmy go już żadnymi detergentami, nawet płynem do mycia naczyń. Po dokładnym osuszeniu, najlepiej użyć do tego ręcznika papierowego, należy wysmarować kociołek olejem jadalnym lub natłuścić go masłem czy margaryną. Tak przygotowany kociołek jest gotowy do położenia go w ogień i przyrządzania smakołyków. Najlepiej sprawdza się do gotowania dań jednogarnkowych.

Konserwacja kociołka żeliwnego – o czym warto wiedzieć?

Kociołek żeliwny wymaga specjalnej konserwacji. Podczas gotowania w nim, resztki jedzenia oraz tłuszcz przywierają do jego wnętrza. Musimy więc wszystko dokładnie i umiejętnie oczyścić. Podstawową zasadą jest to, że nie można do mycia kociołka stosować żadnych detergentów oraz szorstkich szczotek, nie wolno też myć kociołka w zmywarce. Mocne szorowanie mogłoby uszkodzić powierzchnię naczynia. Jeśli mamy problem z zaschniętym jedzeniem, to można przetrzeć delikatnie kociołek  gąbką, pomocny będzie też roztwór z wody i piasku. Nie należy także gorącego naczynia zalewać zimną wodą.  Kiedy tłuszcz z kociołka zaschnie – to dobrą metodą na jego usunięcie jest wstawienie go do piekarnika do momentu aż resztki tłuszczu się roztopią (w temperaturze 160 stopni). Po chwili wystarczy tylko do czysta przetrzeć kociołek ręcznikiem papierowym. Zawsze konieczne jest wysmarowanie kociołka żeliwnego olejem do smażenia lub masłem – pozwoli to zakonserwować naczynie do czasu następnego użycia. Garnek należy przechowywać w suchym miejscu bez nakrywania go pokrywą – zapobiega to osadzaniu się rdzy.

Wskazówka! Aby jedzenie nie przywierało do kociołka, warto wyłożyć jego wnętrze liśćmi kapusty.

Dzięki starannej pielęgnacji będziemy mogli cieszyć się naszym kociołkiem ogrodowym przez lata. Wystarczy kilka prostych czynności, żeby przeprowadzić udaną konserwację kociołka. Pamiętajmy o delikatnym myciu i natłuszczaniu naczynia, a odwdzięczy się nam pysznymi smakami dań, jakie będziemy przygotowywać.