grillikociolekwegierski
Trójnogi

Grill i kociołek węgierski – wybierz swój sposób na grill

Przygotowywanie potraw oraz jedzenie na świeżym powietrzu to nieodłączny element lata. Wspólne grillowanie, miłe chwile nad ogniskiem, nad którym możemy umieścić kociołek, to doskonały pomysł na rewelacyjne spędzenie czasu z rodziną i znajomymi.

Grill i kociołek węgierski na trójnogu – jak wybrać odpowiednie urządzenie

Często stajemy przed trudnym wyborem jaki rodzaj grilla wybrać oraz czy może nie lepiej zainwestować w kociołek węgierski. Możemy wybrać pomiędzy grillami tradycyjnymi oraz rusztem, który zawieszamy na trójnogu. Jeśli chcemy zaskoczyć gości czymś innym niż szaszłyk i kiełbasa, możemy zainwestować w kociołek węgierski, który urozmaici każde przyjęcie ze względu na różnorodność potraw jakie można w nim przygotować. Zarówno grill jak i kociołek świetnie sprawdzi się przy ognisku nad jeziorem lub paleniskiem w ogrodzie.

Grill – tradycyjne potrawy i niezapomniane chwile

Przy wyborze grilla zwróćmy uwagę na rozmiar w zależności od tego jak często będziemy go używać. Nie ma sensu kupować wielkich rozmiarów grilla jeśli użyjemy go raz w roku i nie mamy gdzie go postawić. Dobrym rozwiązaniem jest kupno przenośnego, lekkiego urządzenia, które będziemy mogli swobodnie przestawiać w ogródku oraz zabierać ze sobą w podróż. Możemy zainwestować w ruszt, który umieścimy na nóżkach nad paleniskiem. Ruszt wykonany jest ze stali nierdzewnej, a temperaturę możemy kontrolować poprzez zmniejszanie lub zwiększanie wysokości. Pamiętajmy o odpowiednim ustawieniu grilla. Urządzenie nie powinno przeszkadzać osobie przygotowującej potrawy i przede wszystkim nie może przeszkadzać gościom. Najlepszym miejscem na postawienie paleniska jest miejsce osłonięte od wiatru. Potrawy możemy kłaść bezpośrednio na ruszcie lub użyć aluminiowej tacki.

Kociołek – interesujący wygląd i ciekawe potrawy

Jeśli chcemy urozmaicić potrawy podawane gościom i podać coś innego niż tradycyjne kiełbaski, czy żeberka z grilla, rewelacyjnym pomysłem jest kupno kociołka węgierskiego. Na Węgrzech służy on przede wszystkim to przygotowywania zup i gulaszy ale możemy przyrządzić w nim wszystko – w Polsce ogromną popularnością cieszą się dania ze słodkiej kapusty. Kociołki węgierskie występują w różnych kształtach i wymiarach. Niezapomniana przyjemność z gotowania i rewelacyjne smak potraw. Spód kociołków pokrywany jest specjalną emalią, co zapobiega przyklejaniu się składników. Tak jak w przypadku grilla, również temperaturę kociołka możemy kontrolować poprzez regulację wysokości oraz pokrywę. Kociołki są bardzo solidnie wykonane i bardzo lekkie, a wykonywane są z żeliwa lub stali nierdzewnej. Doskonała alternatywa grilla.

Pomysł na smaczne danie – potrawy z grilla i kociołka węgierskiego

Na grillu możemy przygotować właściwie wszystko – każde danie mięsne i rybne. Bardzo popularne są kiełbaski przyrządzane na różne sposoby, szaszłyki oraz dania z kurczaka. Również wegetarianie i miłośnicy zdrowego odżywiania będą usatysfakcjonowani jeśli podamy grillowane warzywa i owoce. Warzywa prosto rusztu smakują rewelacyjnie – potrawy z Cukinii to hit ostatniego sezonu. Coraz bardziej popularne są desery na ciepło przygotowywane z owoców podpieczonych na grillu. W kociołki możemy podawać mięsne i warzywne gulasze – potrawy i zupy z mięsa mielonego na Węgrzech są tradycją. W Polsce w ten sposób wykonuje się bigos oraz zupy. Zupa rybna przygotowana w kociołku węgierskim ma niepowtarzalny smak i dostarcza ogromnej frajdy z gotowania.

Trójnogi, grille i kociołki dostępne w naszym sklepie! – CookKing