Przygotowywanie potraw oraz jedzenie na świeżym powietrzu to nieodłączny element lata. Wspólne grillowanie, miłe chwile nad ogniskiem, nad którym możemy umieścić kociołek, to doskonały pomysł na rewelacyjne spędzenie czasu z rodziną i znajomymi.
Grill i kociołek węgierski na trójnogu – jak wybrać odpowiednie urządzenie
Często stajemy przed trudnym wyborem jaki rodzaj grilla wybrać oraz czy może nie lepiej zainwestować w kociołek węgierski. Możemy wybrać pomiędzy grillami tradycyjnymi oraz rusztem, który zawieszamy na trójnogu. Jeśli chcemy zaskoczyć gości czymś innym niż szaszłyk i kiełbasa, możemy zainwestować w kociołek węgierski, który urozmaici każde przyjęcie ze względu na różnorodność potraw jakie można w nim przygotować. Zarówno grill jak i kociołek świetnie sprawdzi się przy ognisku nad jeziorem lub paleniskiem w ogrodzie.
Grill – tradycyjne potrawy i niezapomniane chwile
Przy wyborze grilla zwróćmy uwagę na rozmiar w zależności od tego jak często będziemy go używać. Nie ma sensu kupować wielkich rozmiarów grilla jeśli użyjemy go raz w roku i nie mamy gdzie go postawić. Dobrym rozwiązaniem jest kupno przenośnego, lekkiego urządzenia, które będziemy mogli swobodnie przestawiać w ogródku oraz zabierać ze sobą w podróż. Możemy zainwestować w ruszt, który umieścimy na nóżkach nad paleniskiem. Ruszt wykonany jest ze stali nierdzewnej, a temperaturę możemy kontrolować poprzez zmniejszanie lub zwiększanie wysokości. Pamiętajmy o odpowiednim ustawieniu grilla. Urządzenie nie powinno przeszkadzać osobie przygotowującej potrawy i przede wszystkim nie może przeszkadzać gościom. Najlepszym miejscem na postawienie paleniska jest miejsce osłonięte od wiatru. Potrawy możemy kłaść bezpośrednio na ruszcie lub użyć aluminiowej tacki.
Kociołek – interesujący wygląd i ciekawe potrawy
Jeśli chcemy urozmaicić potrawy podawane gościom i podać coś innego niż tradycyjne kiełbaski, czy żeberka z grilla, rewelacyjnym pomysłem jest kupno kociołka węgierskiego. Na Węgrzech służy on przede wszystkim to przygotowywania zup i gulaszy ale możemy przyrządzić w nim wszystko – w Polsce ogromną popularnością cieszą się dania ze słodkiej kapusty. Kociołki węgierskie występują w różnych kształtach i wymiarach. Niezapomniana przyjemność z gotowania i rewelacyjne smak potraw. Spód kociołków pokrywany jest specjalną emalią, co zapobiega przyklejaniu się składników. Tak jak w przypadku grilla, również temperaturę kociołka możemy kontrolować poprzez regulację wysokości oraz pokrywę. Kociołki są bardzo solidnie wykonane i bardzo lekkie, a wykonywane są z żeliwa lub stali nierdzewnej. Doskonała alternatywa grilla.
Pomysł na smaczne danie – potrawy z grilla i kociołka węgierskiego
Na grillu możemy przygotować właściwie wszystko – każde danie mięsne i rybne. Bardzo popularne są kiełbaski przyrządzane na różne sposoby, szaszłyki oraz dania z kurczaka. Również wegetarianie i miłośnicy zdrowego odżywiania będą usatysfakcjonowani jeśli podamy grillowane warzywa i owoce. Warzywa prosto rusztu smakują rewelacyjnie – potrawy z Cukinii to hit ostatniego sezonu. Coraz bardziej popularne są desery na ciepło przygotowywane z owoców podpieczonych na grillu. W kociołki możemy podawać mięsne i warzywne gulasze – potrawy i zupy z mięsa mielonego na Węgrzech są tradycją. W Polsce w ten sposób wykonuje się bigos oraz zupy. Zupa rybna przygotowana w kociołku węgierskim ma niepowtarzalny smak i dostarcza ogromnej frajdy z gotowania.
Trójnogi, grille i kociołki dostępne w naszym sklepie! – CookKing