grille wege
Grille Grille na trójnogu

Wegetariański grill na trójnogu

Przyrządzanie dań na grillu większości zawsze kojarzy się z przygotowywaniem mięsnych dań w postaci kiełbasek, karkówki czy kurczaka. Wcale nie musi tak być – gotowanie na ogrodzie można zorganizować bez mięsa z równie atrakcyjnym skutkiem. Jakie są pomysły na wegetariańskiego a nawet wegańskiego grilla i z jakiego sprzętu skorzystać?

Jaki grill wybrać wegetariański grill?

Najpraktyczniejszym grillem na spotkania w ogrodzie w większym gronie jest sprzęt, na którym na raz możemy przygotować dużą ilość jedzenia. Dzięki trójnogiemu grillowi ze sklepu CookKing z rusztem o średnicy 50cm, możemy jednorazowo wrzucić wegetariańskie szaszłyki czy nadziewane pieczarki nawet dla kilkunastu osób jednocześnie. Dzięki specyficznej budowie, grill możemy ustawić na każdej, nawet nierównej powierzchni – na ziemi, trawie, kostce lub tarasie. Możliwość składania umożliwia przetransportowanie grilla w różne miejsca, w zależności od potrzeb, mimo dość dużej wysokości. Dużą zaletą jest połączenie praktyczności i wygody z korzystania sprzętu z estetycznym i unikalnym wyglądem, który idealnie wkomponuje się w przestrzeń każdego, nawet najbardziej przemyślanie zaprojektowanego ogrodu. Ciepło grilla na trójnogu może pochodzić zarówno z paleniska jak i może być usytuowany nad ogniskiem. Doskonałe wykonanie części grilla metodą proszkową gwarantuje odporność na uszkodzenia mechaniczne i warunki atmosferyczne. Poznaj grill wegetariański.

Warzywa i owoce na ruszt!

Rezygnując z mięsa na ogrodowym przyjęciu znacznie poszerza nam się gama produktów do wyboru. Wystarczy trochę ruszyć głową, żeby na grilla wykorzystać warzywa, których dawno nie jedliśmy. Wiele z nich zawiera mnóstwo ważnych dla organizmu składników odżywczych, a przy odpowiednim połączeniu produktów, przyprawieniu i podsmażeniu na grillu mają unikalny smak. Uniwersalnymi punktami w menu wegetariańskiego grilla są warzywa takie jak papryka w różnych kolorach, cukinia, bakłażan czy rzodkiewka. Połączenie tych wszystkich produktów możemy zastosować w zrobieniu szaszłyków na grilla. Do zestawu można dodać jeszcze pieczarki i oczywiście całość zapiekać w marynacie – z oliwy, musztardy, czosnku, octu balsamicznego, posiekanej bazylii i innych dowolnych przypraw według uznania. Całość można wzbogacić podając jedzenie z wybranym, zrobionym własnoręcznie dipem – kolejną alternatywą, tym razem dla keczupu. Z owoców natomiast możemy wykorzystać… banany. Zapieczone na grillu z polewą z cukru, cynamonu i soku z cytryny robią furorę wśród gości, i są jedną z niewielu słodkich grillowych przekąsek. Dodatkowych walorów doda przygotowanie potraw na grillu wysokiej jakości ze sklepu CokkKing.

Wege na słono

Bardzo atrakcyjnie można wykorzystać pieczarki – podane nadziewane serem camembert lub masłem ziołowo-czosnkowym. Standardowym daniem bez żadnego wcześniejszego przygotowania są ziemniaki w mundurkach, które w sreberku możemy wrzucić do paleniska. Oprócz tego, możemy przygotować niektóre dania wcześniej i smażyć je dopiero na grillu. Tym sposobem możemy podać wegetariańskie burgery z fasoli czerwonej i startej marchewki. Dowolnie możemy też komponować grillowane kanapki upieczone na grillu z warzywami pozostałych z poprzednich potraw i roztopionym serem. Podając przygotowane wegetariańskie dania na grillu razem z oddzielnie przygotowanymi sałatami możemy być pewni że goście będą najedzeni do syta i nie będą narzekać na brak mięsa.