asparagus-1307604_960_720
Grille

Wegetariański przepis na udanego grilla

Grillowanie na świeżym powietrzu to jedna z naszych ulubionych rozrywek w wiosenne i letnie wieczory. Kojarzy się jednak głównie z przyrządzaniem pysznych, aczkolwiek kalorycznych, mięsnych potraw. Pamiętajmy, że smacznie może być także bez mięsa – poznajmy ciekawe przepisy na wegetariańskiego grilla.

Jak wybrać odpowiedni grill?

W sklepach znajdziemy bogate oferty sprzętów do grillowania. Klienci bardzo często nie wiedzą, na jaki rodzaj i model grilla się zdecydować.Warto pamiętać, że nie powinniśmy kierować się tylko jego wyglądem, ale także wziąć pod uwagę to, z jakiego tworzywa grill został wykonany.  Należy też wcześniej zastanowić się,  gdzie nasz grill będzie umieszczony, ile mamy miejsca w ogródku, czy potrzebujemy sprzęt bardzo pokaźny czy o niewielkich rozmiarach.  

Grill ogrodowy na trójnogu – może to sprzęt właśnie dla Ciebie?

Grill ogrodowy na trójnogu to sprzęt cieszący się coraz większą popularnością. Ma ciekawy i oryginalny wygląd. Ruszt grilla zawiesza się na specjalnym trójnogu za pomocą łańcucha. Jest bardzo stabilny i sprawdza się postawiony na każdej powierzchni. Grill trójnóg umieszcza się nad ogniskiem lub paleniskiem. Warto odwiedzić stronę sklepu CookKing, aby zapoznać się ze szczegółową ofertą grilli ogrodowych na trójnogu.

Jak przygotować wegetariańskiego grilla?

Nasza uczta, przyrządzona na grillu, nie musi ograniczać się tylko do mięsnych wyrobów. Wegetariański grill także może być smaczny, zdrowy i pożywny. Do przygotowania takich dań warto wykorzystać, np. owoce, warzywa, sery, grzyby czy pieczywo. Wspomniane produkty są bardzo delikatne, dlatego najlepiej grillować je na aluminiowych tackach.

Przepis na warzywne szaszłyki z grilla

Składniki (liczbę produktów dobieramy w zależności od tego, ilu gości będziemy mieć):

  • papryka różnokolorowa,
  • średnie pieczarki,
  • ogórki,
  • cukinia,
  • cebula biała i czerwona,
  • pomidory.

Składniki potrzebne do marynaty:

  • oliwa,
  • sos sojowy,
  • ocet winny,
  • pieprz,
  • zioła: bazylia, tymianek, zioła prowansalskie.

Pieczarki myjemy i kroimy w średniej grubości plasterki. Paprykę kroimy w kwadraty, a cebulę, ogórka i cukinię w plastry. Z pomidorów usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Wszystkie warzywa nadziewamy na patyczki, zachowując różnorodność kolorów. Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty. Mieszamy oliwę z sosem sojowym i octem winnym w proporcjach 3:1, na koniec dodajemy zioła. Maczamy nasze wegetariańskie szaszłyki w marynacie przez około 15-20 minut, po czym są gotowe do położenia na ruszt.

Bakłażan z grilla

Składniki:

  • bakłażan (pokrojony w plastry grubości około 1 cm)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • zioła: tymianek, oregano lub bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Pokrojonego bakłażana smarujemy oliwą z oliwek, delikatnie posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Plastry grillujemy z każdej strony przez około 5 minut.

Grillowany wegetariański deser – arbuz z salsą z mango

Składniki:

  • arbuz
  • mango
  • miód

Arbuza kroimy w trójkątne plastry i smarujemy miodem z obu stron. Następnie kroimy mango w drobną kostkę i dodajemy niewielką ilość miodu, tak aby składniki się delikatnie skleiły. Mango z miodem chłodzimy w lodówce, a arbuza grillujemy z każdej strony przez około 2 minuty. Ugrillowany owoc podajemy ze schłodzoną salsą z mango. Smacznego!

Grillowanie w wegetariańskim stylu nie musi być nudne! Wystarczy połączenie kilku smaków, aby przygotować wyśmienitą ucztę i zadowolić podniebienia naszych gości.