shish-kebab-417994_960_720
Grille Grille na trójnogu

Wykwintne dania na przyjęcie przy grillu

Czy grillowane jedzenie może być wykwintne – oczywiście! Grill to urządzenie, które daje nam ogromne możliwości kulinarne. Nie ograniczajmy się tylko do opiekania na nim kiełbasek czy kaszanki. Zawsze możemy stworzyć pyszne dania, które podczas przyjęcia przy grillu oczarują naszych gości. Poznaj ciekawe przepisy na wyborne jedzenie. Dania na przyjęcie przy grillu nie muszą być trudne do wykonania. Kilka produktów i odrobina chęci wystarczy.

Grille ogrodowe

Grille ogrodowe to bardzo funkcjonalne sprzęty, które pozwolą nam stworzyć także wykwintne dania. Sklepy oferują przeróżne modele takich urządzeń. Wybór oczywiście należy do nas. Kupując grilla ogrodowego musimy zastanowić się, jakie miejsce w ogrodzie zajmie, czy ma być stacjonarny czy przenośny, jakie powinien mieć rozmiary oraz rodzaj zasilania. Ciekawą propozycję grilli ogrodowych, m.in grilli na trójnogu, znajdziemy na stronie CookKing.pl.

Przepis na grillowane szparagi

Szparagi to pyszne danie, którego wykonanie jest niezwykle łatwe i szybkie.

Składniki:

  • 20 szparagów
  • 20 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • garść drobno startego parmezanu
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Szparagi myjemy, odcinamy ich twarde końce i obieramy dolną część na około ⅓ wysokości. Następnie smarujemy je oliwą z oliwek i zawijamy szynką szwarcwaldzką. Tak przygotowane szparagi kładziemy na grillu i opiekamy aż będą zarumienione.

Szparagi podajemy razem ze startym parmezanem.

Przepis na grillowane piersi z kaczki

Piersi z kaczki to mięso podawane w wielu wykwintnych restauracjach, dziś może być także daniem podanym na Twoim przyjęciu przy grillu.

Składniki:

  • pierś z kaczki
  • sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
  • starta skórka z pomarańczy
  • 1 cebula (posiekana w drobną kostkę)
  • 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka startego imbiru
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Piersi z kaczki delikatnie oprószamy solą i pieprzem, skórkę nacinamy na skos. Nacieramy mięso skórką z pomarańczy, imbirem i posypujemy pokrojoną cebulą. W osobnym naczyniu przygotowujemy marynatę – wlewamy sok z pomarańczy i czerwone wino – a następnie układamy w zalewę piersi z kaczki. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie piersi z kaczki wyjmujemy z marynaty i grillujemy na bardzo mocno rozgrzanym ruszcie, na początku skórką do dołu. Kaczkę opiekamy przez około 10/15 minut z każdej strony.

Przepis na grillowane szaszłyki z figami i polędwiczką

Połączenie mięsa wieprzowego ze słodkim smakiem fig wprawi w zachwyt Twoich gości.

Składniki:

  • 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
  • 5 świeżych fig
  • sól, pieprz
  • cebula
  • suszony rozmaryn
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Polędwiczki kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Następnie namaczamy mięso w oliwie z oliwek i soku z cytryny. Kawałki polędwiczki nadziewamy na drewniane patyczki za zmianę z pokrojoną cebulą i figami. Grillujemy około 10 minut z każdej strony. Smacznego!

Jak widać na grillu można przygotować także dania łatwe, ale zarazem bardzo wykwintne. Twoi goście poczują się jak w luksusowej restauracji.

Ciekawą ofertę sprzętów do grillowania znajdziemy na stronie cookking.pl.