grillowanie
Grille

Co daje grillowanie?

Drugi, po piłce nożnej, ulubiony sport każdego Polaka- grillowanie. Grillują wszyscy- kobiety, mężczyźni, starsi i młodsi. Dlaczego tak bardzo lubimy grillować? Odpowiedzi jest kilka.

Smaczne jedzenie

Grillowanie to przede wszystkim smaczne jedzenie. Pierwsze oznaki wiosny zachęcają do rozpalania rusztu. Znudzeni codziennym schabowym z ziemniakami wrzucamy co tylko się da. A da się wszystko. zaczynając od zwykłej kiełbasy, a kończąc na daniach z kociołka węgierskiego. Dania mięsne- karkówka, piersi z kurczaka, ryby- łosoś zawinięty w folię aluminiową, dania wege- jabłka nadziewane dżemem, ser mozzarella z pomidorami, ziemniaki z grilla i kolorowe szaszłyki. To wszystko powoduje, że chcemy siedzieć w ogrodzie i smacznie zjeść nawet jeśli temperatura jest mało wiosenna.

Słoneczne dni

W naszym klimacie nawet jeśli jest lato nie gwarantuje to słońca przez trzy miesiące. Często zdarzają się pochmurne i deszczowe dni. Każdy promyk powoduje, że rozstawiamy sprzęt i wychodzimy na zewnątrz. Jest to okazja do spędzenia czasu na świeżym powietrzu. Zamiast zaszywać się w domu wolimy siedzieć na tarasie i przygotowywać jedzenie dla siebie i najbliższych.

Wspólnie spędzony czas

Nawet jedzenie nie zastąpi wspólnie spędzonego czasu. Na każde popołudnie z grillem zapraszamy rodzinę lub znajomych. Jest to okazja do nadrobienia zaległości, często z kilku miesięcy, miłego spędzenia czasu i rozmów. Radość i śmiech jakie daje grillowanie zastępują często spotkania w barach. Luźniej czujemy się u siebie, kiedy wiemy, że nikt nas nie obserwuje i nie podsłuchuje. Polacy chętnie urządzają przyjęcia w ogrodzie. Jest to doskonała okazja do zacieśniania więzów. Zamiast siedzieć w zaparowanej kuchni i skakać garnkach lepiej rozpalić ruszt, wrzucić jedzenie i przewracając co kilka minut dania usiąść ze znajomymi.

Grillujemy gdzie chcemy

Obecnie grillować można gdzie się chce. Są do tego wyznaczone miejsca i bezwzględnie należy ich przestrzegać, ale nie zmienia to faktu, że grilla możemy zabrać ze sobą wszędzie. Sprzęt jest tak zaprojektowany, że jadąc na działkę spokojnie możemy zapakować grilla na trójnogu do samochodu. Wszystkie niezbędne akcesoria takiej jak ruszt również łatwo pomieszczą się w aucie. To kolejny powód, dla którego Polacy tak kochają grillowanie. Jest to dla nas sport i filozofia, która mimo, że przyszła do nas w latach 90. prosto z zachodu szybko się u nas zadomowiła. Grillujemy wszędzie- na działce, w ogrodzie, na wakacjach ze znajomymi. Grill zastępuje ogniska. Daje więcej możliwości, bo poza kiełbasą na ruszt możemy położyć inne formy dań.

Najlepszy sprzęt

Wysokiej jakości produkty charakteryzują się przede wszystkim długoletnim użytkowaniem. Wybierając sprzęt należy kierować się jakością wykonania. Dodatkowo warto konserwować grille. Jak podają eksperci z Gotowanie na powietrzu, często zapominamy o dokładnym oczyszczeniu rusztu po smażeniu. Jest to niezwykle ważne, bo podczas tąpnięcia tłuszcz wytwarza różne związki chemiczne. Warto zadbać o nasze zdrowie i po każdym przyjęciu ogrodowym dokładnie oczyścić sprzęt.