maxresdefault
Paleniska

Dania do przygotowania w palenisku na ognisko

Palenisko do ogrodu może umilić spotkania z przyjaciółmi nie tylko w wakacje. Szczególnie w chłodne jesienne wieczory dania przygotowane na ognisku mogą pomóc się rozgrzać i podtrzymać ciepłą atmosferę.

Nad ogniskiem możemy przegotować wiele potraw. Jego żar nadaje im niepowtarzalny smak. Samo patrzenie na kawałki mięsa opiekane nad ogniem działa odprężająco.

Istnieje wiele dań, które można przygotować w ten sposób. Pierwszym i najprostszym jest chleb, który wystarczy nabić na patyk lub metalowy szpikulec i potrzymać na nad paleniskiem. Wymaga najkrótszego czasu obróbki, dlatego musimy pamiętać by nie spalić naszej grzanki na czarno.

Co można upiec w ogrodowym palenisku

Można się dziwić jak wiele rzeczy nadaje się do nabicia na kij i upieczenia podczas biesiadowania przy palenisku ogniskowym. Przygotujemy w ten sposób między innymi:

  • kiełbaski – najpopularniejsze rozwiązanie, należy już do tradycyjnego ogniskowego menu,
  • boczek,
  • wieprzowinę w kawałkach,
  • kolby kukurydzy – należy jednak pamiętać, by na bieżąco sprawdzać miękkość, ponieważ po przekroczeniu pewnego czasu kukurydza zaczyna twardnieć,
  • owoce – na przykład banany,
  • pianki marshmallow, które ściśnięte pomiędzy dwoma ciastkami lub wafelkami stanowią ideale deser.

Instalując grill nad ogniskiem możemy przygotować większe ilości jedzenia dla dużej liczby gości. Takie ruszty znajdziemy między innymi w ofercie sklepu Cookking.pl.

Innym sposobem na przygotowanie pysznych dań prosto z ogniska jest wstawienie do paleniska kociołka. Upieczone w ten sposób duszonki, pieczonki lub prażonki przenoszą gotowanie na powietrzu na wyższy poziom zaawansowania. Nie wymagają jednak tak specjalistycznej wiedzy jak mogłoby się wydawać.

Do przygotowania prostej pieczonki będą potrzebne: liście kapusty, które użyjemy do wyłożenia dna i ścian kociołka zabezpieczając danie przed przypaleniem. Ulubione warzywa: ziemniaki, marchewka, cebula, papryka. Dobrze sprawdzą się te, na które aktualnie mamy sezon – dynia i cukinia. Układamy je warstwowo doprawiając pieprzem, solą i czosnkiem. Tak jak w przypadku składników, przyprawy dobieramy intuicyjnie, kierując się własnym smakiem.

Jeżeli nasz kociołek wisi nad ogniskiem na trójnogu, tak jak model dostępny na Cookking.pl, to szczelnie przykrywamy naszą  potrawę. Jeżeli kociołek wkładamy bezpośrednio do ogniska należy pamiętać o zabezpieczeniu potrawy dostępnymi śrubami.  Tak by zanieczyszczenia z ogniska nie dostały się do środka.

Pysznie smakują także warzywa zawijane w filię i wrzucane do ogniska. Sprawdzą się do tego nie tylko ziemniaki. Można je urozmaicić dodając do pieczenia oliwę i przyprawy. Wydrążone i napełnione mięsnym farszem lub jajkiem idealnie sprawdzą się jeśli nie chcemy co chwilę sprawdzać, czy nasza potrawa nie została spalona nad ogniem.

W tej roli sprawdzą się każde warzywa o zwartej strukturze: marchew, buraki, seler, czy brukiew. Po trzydziestu minutach w ognisku nabiorą pysznego, wędzonego posmaku.

Podpłomyki nad ogniskiem

Idealnym dopełnieniem pieczonych warzyw i mięs będą podpłomyki. Składają się tylko z trzech składników: mąki soli i wody. Wyrabia się z nich zwarte ciasto, które jest gotowe, gdy przestaje przywierać do rąk.

Można go upiec na kiju pozbawionym kory, z grubszą okrągłą końcówką. Natłuszczamy ją oliwą, z ciasta formujemy kulkę, którą rozgniatamy na końcu kija robiąc z niego kształt przypominający bułkę do hot doga.

Podpłomyk jest gotowy, gdy w niektórych miejscach ciasto robi się brązowe. Taką rurkę można wypełnić kiełbaską lub innym farszem.

Spędzając czas przy ogniu można przygotować znacznie więcej potraw niż pieczone mięsa. Warto umilić wieczory, gdy grzejemy się w jego blasku pieczonymi warzywami, a nawet deserami.