Wędzenie to tradycyjny sposób konserwacji żywności za pomocą dymu. Dzięki tej metodzie przygotowywane produkty zyskują doskonały smak i charakterystyczny aromat. Wędzone mięsa, ryby czy sery są prawdziwym rarytasem. Jeśli lubisz takie smakołyki, warto skusić się na zakup ogrodowej wędzarni. Sprawdźmy, jaki sprzęt będzie najlepszy oraz, jakim drewnem najlepiej wędzić. Przed rozpoczęciem wędzenia, dobrze wiedzieć, że właśnie od rodzaju drewna zależy smak, barwa i zapach wędzonek.
Wędzarnie ogrodowe
Wędzarnie ogrodowe to różnych rozmiarów konstrukcje, które lokuje się w ogrodzie. W zależności od tego, ile mamy miejsca, możemy dobrać sprzęt o odpowiednich rozmiarach. Wędzarnie wykonuje się najczęściej z grubej blachy stalowej lub stali nierdzewnej. Szukając odpowiedniej dla nas wędzarni ogrodowej, warto zapoznać się z ofertą sklepu cookking.pl. Zawsze dobrze jest zainwestować w solidny sprzęt, który będzie nam służył przez lata oraz zapewni najwyższą jakość wędzonym produktom.
Czym wędzić?
Wiele osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z wędzeniem zadaje sobie pytanie – czym najlepiej wędzić? Jest to kwestia kluczowa, ponieważ źle dobrane drewno może popsuć smak naszych wędzonek.
Do wędzenia stosuje się głównie drewno liściaste – olcha, klon, jawor, buk, brzoza, dąb oraz drzewa owocowe. Oprócz klasycznego drewna w kawałkach można używać także trocin i specjalnych zrębków wędzarniczych.
Drewno iglaste – czy dobre do wędzenia?
Drewno iglaste bardzo rzadko stosuje się do wędzenia, ponieważ posiada ono związki żywiczne, które mogą nadać nieprzyjemny zapach wędzonkom. Smak wyrobów wędzonych drewnem iglastym może okazać się zbyt gorzki.
Rodzaj drewna a smak i kolor wędzonek
Jabłoń podczas wędzenia nadaje wędzonkom delikatnie brązowy kolor i słodkawy posmak. Jest to idealne drewno do wędzenia do drobiu
Wiśnia podczas wędzenia nadaje produktom lekko gorzki owocowy posmak, podobnie jak jabłoń nadaje wędzonkom kolor brązow.
Orzech nadaje delikatnie gorzki smak – jest doskonałe do wędzenia drobiu i ryb.
Klon nadaje wędzonkom słodki smak i złocistożółty kolor. Jest dobry do wędzenia wołowiny i ryb.
Olcha to bardzo popularne drewno do wędzenia, które nadaje wędzonkom kolor od żółtego do brązowego, doskonale nadaje się do wędzenia wszystkich rodzajów mięs i ryb.
Jesion nadaje wędzonkom złocistą barwę oraz ostry smak, sprawdza się w przypadku wędzenia dziczyzny.
Buk nadaje żółtawe zabarwienie, zalecany jest do wędzenia wieprzowiny i ryb.
Dąb nadaje wędzonkom kolor brązowy, jest dobry do wędzenia wołowiny, ryb i drobiu.
Akacja nadaje jasno żółty kolor, polecana jest do wędzenia drobiu oraz wieprzowiny.
Brzoza stosowana jest do nagrzewania wędzarni i osuszania wyrobów.
Wędzarnia w Twoim ogrodzie!
Wędzarnia ogrodowa to bardzo funkcjonalny sprzęt, który pomoże nam samodzielnie przygotować aromatyczne i zdrowe jedzenie. Pięknie będzie prezentowała się w Twoim ogrodzie lub na tarasie. Amatorskie wędzenie w przydomowych wędzarniach jest coraz bardziej popularne. Może to także dobry pomysł na nowe hobby dla Ciebie?