Kociołek węgierski to coraz bardziej popularna alternatywa dla grilla – przede wszystkim przyciąga możliwością przygotowywania różnorodnych dań. Jeśli nie wiesz co wybrać warto poznać zalety zarówno jednej jak i drugiej formy gotowania na świeżym powietrzu. Stwórz swoją wymarzoną plenerową kuchnię według własnych indywidualnych preferencji.
Kociołek węgierski VS Grill
Grill jest nieomal najpopularniejszym sposobem przygotowywania potraw na świeżym powietrzu. Znajduje się w prawie każdym ogrodzie. Powszechna dostępność sprzętu przekłada się jednak na jakość – możemy kupić go w prawie każdym supermarkecie, niektóre modele w bardzo przystępnych cenach, jednak ich jakość często pozostawia wiele do życzenia. Grill może mieć różne konstrukcje – stacjonarne, przenośne, zasilane węglem drzewnym, brykietem, gazem propanowo-butanowym lub prądem elektrycznym. Przyrządzając potrawy na grillu węglowym nasze dania poprzez oddziaływanie charakterystycznego dymu mają smak i aromat podobny do tych przygotowywanych na ognisku. Grille gazowe natomiast możemy użytkować wszędzie, także w małym ogrodzie, nie wytwarzają one bowiem dymu. Dzięki temu użytkowanie jest komfortowe – łatwo utrzymać optymalną temperaturę co przydaje się w przyrządzaniu np. owoców morza. Grille elektryczne z kolei są uniwersalne – można ich używać w zamkniętych pomieszczeniach, altanach, domkach letniskowych o każdej porze roku, pod warunkiem dostępności prądu. Zaletą jest na pewno również zróżnicowanie wielkości grillów – kiedy jednym z ważniejszych priorytetów jest dla nas łatwa możliwość przenoszenia możemy zdecydować się mały grill. Gdy chcemy jednak zainwestować w sprzęt na duże przyjęcia warto zakupić większy grill, wyposażony w boczny ruszt.
Kociołek węgierski – czy warto kupić?
Zakup kociołka węgierskiego także niesie za sobą wiele zalet. Jest to naczynie, w którym na łonie natury możemy przygotowywać dietetyczne i zdrowe potrawy z minimalną ilością tłuszczu. Przysmaki zawierają witaminy i cenne składniki odżywcze, są przygotowywane bezpośrednio nad ogniskiem. Dużym atutem jest wielofunkcyjność; w kociołku możemy przygotować zupę, potrawy mięsne i wegetariańskie, gulasze. W naczyniu możemy prażyć, piec, dusić, a zimą – marynować. Dzięki odpowiedniej budowie i tworzywie kociołka, jedzenie nagrzewa się powoli i równomiernie – nie musimy martwić się, czy mięso lub warzywa są niedogotowane. Potrawa jest ciepła i gotowa do podania przez wiele godzin – goście nie muszą w jednym czasie decydować się na posiłek. Dzięki pokrywie kociołka jedzenie jest także zabezpieczone przed zanieczyszczeniami z zewnątrz. Ponadto, przy właściwej pielęgnacji kociołek z pewnością będzie służył nam wiele lat, a nawet pokoleń. Jeden zakup dobrej jakości kociołka węgierskiego z firmy CookKing daje gwarancję długoletniego użytkowania. Gotowanie w kociołku nie wymaga od nas zanadto wiele uwagi i ingerencji – wykonanie naczynia chroni potrawy przed przypaleniem, a my możemy korzystać z uroków biesiadowania. Dzięki dużej pojemności jesteśmy w stanie zaserwować jednakowo dużą ilość porcji jedzenia. Kociołek jest także mobilny – możemy przewozić go w bagażniku w dowolne miejsca.