grill na trójnogu
Grille Grille na trójnogu

Grill na trójnogu

Grill na trójnogu to doskonałe rozwiązanie, dla każdego, kto ma mały ogród i często podróżuje. Grille zaprojektowane są tak, aby zajmowały mało miejsca i można je było przetransportować. Trójnóg można postawić w dowolnym miejscu w ogrodzie, najważniejsze, aby podłoże było stabilne. Jest to nowoczesny element architektury zieleni i doskonała ozdoba.

Prostota i elegancja

Trójnóg to nowoczesność w najlepszej formie. Grille zaprojektowane zostały tak, aby zajmowały jak najmniej miejsca. Wszystko po to, aby osoby, które mają niewielki ogród mogły swobodnie spędzać czas w ogrodzie. W odróżnieniu od grilla węglowego, trójnóg można łatwo złożyć. Dodatkowo wszystkie modele posiadają regulowany łańcuch na ruszt, który zapobiega przypalaniu się jedzenia. Jest to forma małej architektury ogrodowej, która poza sprzętem do gotowania zdobi nasze podwórko.

Liczba osób nie ma znaczenia

Grill na trójnogu to sposób na wykarmienie dużej liczby gości. Ruszty mają różne rozmiary i jeśli planujemy przyjęcia na większą liczbę osób bez problemu zorganizujemy takie wydarzenie. Modele mają rozmiary od 60-70 centymetrów, co pozwala na jednoczesne przygotowanie kilku potraw. Dodatkowo grill na trójnogu sprawdzi się przy kociołku węgierskim. W takim kociołku spokojnie przygotujemy różne gulasze, zupy i dania stałe. W zależności od rozmiaru kociołka i dania, które planujemy podać możemy wykarmić nawet 12 osób.

Co jest potrzebne?

Grill na trójnogu może posłużyć jako samodzielny sprzęt postawiony na ogniskiem lub nad paleniskiem ogrodowym. Jest to kolejny atut użytkowania grilla na trójnogu. Ognisko można rozpalić na każdym wyjeździe (w wyznaczonych miejscach!), a palenisko stanowi samodzielny element. Daje ciepło i dodatkowe światło. Nad paleniskiem spokojnie przygotujemy kiełbaski, jeśli akurat nie mamy ochoty na przygotowywanie innych potraw.

Jak wybrać odpowiedni trójnóg?

Grill na trójnogu powinien być nie tylko elegancki i ozdobny. Liczy się jakość i materiał, z jakiego został wykonany. Dobry trójnóg jest wykonany ze stali nierdzewnej lub czarnej. Użycie takich materiałów i zakonserwowanie ich gwarantuje użytkowanie przez wiele lat. Eksperci z www.gotowanienapowietrzu.pl przypominają, że sami też musimy dbać o sprzęt. Pod koniec jesieni ruszt należy dokładnie wyczyścić, a grill nasmarować olejem. Urządzenie powinno być schowane w pokrowcu i  przechowywane w suchym miejscu, w którym panuje stała temperatura. Tak samo musimy dbać o ruszt, który w okresie zimowym można spokojnie trzymać w kuchni. Palenisko najlepiej schować do garażu lub schowka.

Jak zadbać o bezpieczeństwo?

Grillowanie to nie tylko przyjemność, ale i odpowiedzialność. Jeśli grillujemy w plenerze musimy korzystać z wyznaczonych do tego miejsc. Są one oznaczone i przystosowane do tego typu imprez. Jeśli nasze grillowanie odbywa się w ogrodzie, grill nie powinien stać blisko zabudowań. Dodatkowo dym nie może nikomu przeszkadzać, dlatego powinno się używać osłonek. Nigdy nie należy dopuszczać do niebezpiecznych sytuacji, a po ręką zawsze powinniśmy mieć wodę lub piasek, aby w razie konieczności ich użyć.