grillweglowykentucky
Grille Grille węglowe

Grill węglowy – zalety i odpowiednie użytkowanie

Grill węglowy to jeden z popularniejszych elementów w polskich ogrodach posiadający wielu zwolenników. Przyrządzane na nim potrawy mają charakterystyczny aromat, uzyskany dzięki działaniu dymu, co sprawia, że chętnie wracamy każdego lata do gotowania na ogrodach i działkach. O czym warto wiedzieć decydując się na zakup grilla węglowego? Czy wiemy jak wybrać i pielęgnować sprzęt aby służył nam jak najdłużej?

Grill węglowy ogrodowy – zalety

Jedną z głównych zalet przyrządzania potraw na grillu jest ich niepowtarzalny smak i aromat. Pieczone na grillu mięso czy warzywa uzyskują walory smakowe w zależności od rodzaju użytego węgla. Grill węglowy to też duża wygoda – przez to, że sprzęt nie wymaga zasilania możemy rozpalić go w każdym miejscu na świeżym powietrzu. Transport grilla też nie jest utrudniony, dzięki czemu możemy zabierać go na wyjazdy i wycieczki, i wszędzie cieszyć się atmosferą i smakiem grillowanych potraw. Poprzez fakt powszechnego używania, grill możemy zakupić w praktycznie każdym supermarkecie w korzystnej cenie. Nie gwarantuje to jednak trwałości sprzętu – prawdopodobnie posłuży on nam krótko. Polski producent sprzętu wysokiej jakości, CookKing oferuje zakup solidnych części, których komfortowe użytkowanie będzie możliwe przez wiele kolejnych lat.

Zakup grilla do ogrodu

Grill węglowy wykonany jest z aluminium, które poryte jest emalią porcelanową lub ze stali nierdzewnej. Dzięki temu sprzęt jest trwały, odporny na działanie temperatury, czynników atmosferycznych czy uszkodzenia mechaniczne. Ruszt zazwyczaj tworzy się z żeliwa lub stali nierdzewnej. Warto sprawdzić, czy grill, który chcemy zakupić zabezpieczony jest przed korozją. Ze względu na bezpieczeństwo użytkowania nie zapomnijmy sprawdzić czy grill węglowy ma odpowiednią wagę i jest wyważony. Stabilna konstrukcja to podstawa sprawnego i komfortowego użytkowania. Nogi na kółkach ułatwią transport, a odpowiednio dobrany do naszych potrzeb rozmiar spełni nasze oczekiwania. Warto pamiętać także o pokrywie do grilla, dzięki której ograniczymy rozprzestrzenianie się dymu, utrzymamy odpowiednią temperaturę i zabezpieczmy jedzenie przed dostaniem się do środka zanieczyszczeń z zewnątrz. Niektóre nawet posiadają termometry co ułatwia kontrolowanie temperatury.

Korzystanie i pielęgnacja grilli 

Rozpalenie grilla węglowego wymaga wprawy i nie wszystkim się udaje. Z czasem jednak użytkownicy nabierają doświadczenia i przestaje stanowić to dla nich problem. Jako podpałki należy używać tylko przeznaczonych do tego środków; inne preparaty mogą zawierać szkodliwe dla naszego zdrowia substancje. Lepiej unikać rozpałki w płynie na rzecz rozpałki w kostkach. Wskazane jest także używanie rękawic ochronnych. Po zakończeniu grillowania należy wygasić żar poprzez zamknięcie wlotów powietrza i wywietrzników w pokrywie. Węgiel w kotle zostawiamy na noc by ostygł i wyrzucamy po upłynie kilkunastu godzin.

Aby sprawnie wyczyścić grill i zostawić go przygotowanego do kolejnego korzystania należy zaopatrzyć się w szczotkę do grilla, łagodny płyn do czyszczenia, gąbkę lub szmatkę do mycia i tacki aluminiowe. Należy pamiętać o oczyszczeniu rusztu i jego wypaleniu. Pokrywę i kocioł powinno się regularnie myć od zewnątrz i wewnątrz – wystarczy do tego ciepła woda z mydłem.