Wspólne grillowanie to idealny czas na spędzenie miłych, rodzinnych chwil na łonie natury, a posiłek na świeżym powietrzu smakuje najlepiej!
Grille węglowe – jaki grill wybrać?
Często zastanawiamy się jaki rodzaj grilla wybrać. Czy ma to być grill stacjonarny, czy przenośny, jaki ma mieć rozmiar? Wybór zależy również od częstotliwości używania. Nie ma sensu kupować olbrzymiego grilla ogrodowego, którego użyjemy raz w roku, a przez pozostałą część będzie stał zupełnie nieużywany. Nie wszystkie modele pasują też na naszą działkę, czy do ogródka. Kiedy nasze urządzenie jest przenośne możemy zabierać je na wycieczki, czy po prostu przemieszczać z miejsca na miejsca w ogródku, dzięki temu przyjęcia na świeżym powietrzu będą trochę bardziej urozmaicone. Rozróżniamy grille gazowe, elektryczne i węglowe. Mogą mieć nóżki lub kółka, czasami posiadają półki. Dzięki temu są funkcjonalne i praktyczne – zapewniają specjaliści z CookKing. Wygoda podczas używania grilla jest bardzo ważna.
Grill na węgiel – praktyczne urządzenie dla każdego
Grille na węgiel to najbardziej popularne modele. Są łatwe w obsłudze i można dostać je za naprawdę niewielką kwotę. Najczęściej wykonuje się je ze stali i pokrywa farbą ognioodporną. Ruszt grilla zrobiony jest ze stali nierdzewnej. Węgiel umieszczony pod spodem nie pali się mocnym ogniem, co wpływa korzystniej na smak przygotowanych potraw oraz zdrowie osób zgromadzonych w pobliżu grilla. Bardzo często grille posiadają klapę, która pozwala kontrolować temperaturę wewnątrz paleniska. Na spodzie dobrych grillów umieszczony jest popielnik, którego możemy używać podczas przyrządzania potraw.
Grillowanie – instrukcja dla początkujących
Jeśli posiadamy grill węglowy musimy przede wszystkim skupić się na odpowiednim ustawieniu. Urządzenie nie może zawadzać, przeszkadzać, a dym z pewnością nie może lecieć na osobę, która przy nim stoi, a tym bardziej na gości znajdujących się w pobliżu. Grill powinien być ustawiony w bezpiecznej odległości, chociaż osoba grillująca musi mieć go niejako pod ręką. Najlepiej postawić go w miejscu osłoniętym od wiatru. Aby rozpalić grilla potrzebujemy węgiel drzewny lub brykiet, przy czym ten ostatni jest droższy ale pozwala na dłuższe utrzymanie ognia w palenisku. Kolejną potrzebną rzeczą jest rozpałka. Na rynku są dostępne rozpałki stałe lub płynne. Pamiętajmy, że aby rozpalić grill pod żadnym pozorem nie należy używać benzyny, czy innych nieprzeznaczonych do tego środków! Takie nierozważne postępowanie zagraża naszemu zdrowiu i życiu. Po czym poznać, że grill jest już dobrze rozpalony i możemy zacząć przygotowywanie potraw? Po kolorze węgla – będzie szary, pokryty popiołem. Jeśli chcemy układać potrawy bezpośrednio na ruszcie, koniecznie posmarujmy go olejem, dzięki temu nic się nie przyklei. Możemy również położyć aluminiową tackę. Gdy stwierdzimy, że nasze potrawy są już gotowe, wystarczy zdjąć je z grilla i gotowe. Smacznego!
Grill węglowy jest bardzo łatwy w obsłudze i zapewnia wiele przyjemności z przygotowywania potraw. Przekąski i dania na przyjęcie będą miały niepowtarzalny smak! Gotowanie na powietrzu ma swój urok i warto zainwestować w dobre urządzenie, dzięki któremu będzie to możliwe!