Wielu z nas pokochało grillowanie. Czas spędzony na świeżym powietrzu w gronie bliskich jest jeszcze lepszy, gdy zajadamy dania prosto z grilla. Co zrobić, aby grillowanie zawsze było przyjemne, bezpieczne i zdrowe?
Kilka ważnych wskazówek dotyczących sprzętu do grillowania
Podstawą do udanego grillowania jest posiadanie dobrego sprzętu. Producenci oferują klientom szeroki wachlarz ofert. Musimy zastanowić się, czy wolimy być posiadaczami grilla stacjonarnego czy przenośnego. Warto przemyśleć, jaki model będzie odpowiedni dla naszego ogródka. Ciekawe propozycje sprzętu do grillowania możemy znaleźć na stronie cookking.pl. Producenci proponują dobrej jakości grille na trójnogu oraz grille węglowe.
Grille na węgiel to bardzo popularne modele oraz, co ważne, łatwe w obsłudze. Najczęściej wykonuje się je ze stali i pokrywa farbą ognioodporną. Ruszt grilla zrobiony jest ze stali nierdzewnej. Węgiel umieszczony pod spodem nie pali się mocnym ogniem, dzięki czemu potrawy nie przypalają się i mają lepszy smak. Takie grille często posiadają klapę, która pozwala kontrolować temperaturę wewnątrz paleniska. Grill węglowy to dobre rozwiązanie na mniejsze przyjęcia na powietrzu oraz większe imprezy w ogrodzie. Szybko osiąga wysoką temperaturę, w ciągu kilku minut od rozpalenia możemy położyć potrawy na ruszt. Taki sprzęt można łatwo i szybko wyczyścić. Niewątpliwie dostępność wielu modeli do wyboru, rozsądna cena i łatwość w użytkowaniu sprawia, że grille węglowe cieszą się ogromną popularnością.
Mamy także do wyboru grille na trójnogu. Taki grill jest świetnym rozwiązaniem dla każdego, kto lubi grillować. Sprawdza się zarówno na działkach, jak i w małych i większych ogródkach. Jego konstrukcja jest stabilna, a także łatwa do złożenia. Ruszt grilla montuje się za pomocą specjalnego łańcucha na styku trójnogu. Źródłem ciepła w jego przypadku może być ognisko lub specjalne palenisko. Eksperci zapewniają, że palenisko jest bezpiecznym wyborem. Możemy umieścić je na każdym podłożu, świetnie sprawdzi się też w ogrodzie i na tarasie.
Grilluj bezpiecznie – o czym należy pamiętać
- używajmy węgla lub brykietu
- właściwa rozpałka to podstawa, używajmy produktów przeznaczonych do rozpalania grilla, nie wolno polewać węgla benzyną czy ropą
- pamiętajmy, aby podczas rozpalania zdjąć ruszt (lub kociołek)
- nie kładźmy jedzenia bezpośrednio na ruszt, używajmy specjalnych tacek
- pilnujmy grillowanego jedzenia, aby go nie przypalić
- nie trzymajmy jedzenia bezpośrednio w ogniu
- nie gaśmy grilla polewając węgiel wodą
Zdrowe dania na grilla
Potrawy z grilla bardzo często uważane są za niezdrowe i szkodliwe dla naszego zdrowia. Pamiętajmy, że wcale nie musi tak być. Można grillować zdrowo! Nie musimy przygotowywać ciężkich i tłustych potraw; warto ugrillować mięso drobiowe – delikatne i smaczne. Ryby również świetnie sprawdzą się podane w tej formie. Grillowane warzywa także są doskonałą alternatywą. Tu świetnie sprawdzi się np. cukinia, papryka czy bakłażan. Zdrowym dodatkiem do dań z grilla są też warzywne sałatki czy sosy przygotowane na bazie jogurtu naturalnego. Surowe warzywa zniwelują działanie wolnych rodników występującym w grillowanym mięsie. Pamiętajmy, że mięso przed położeniem na ruszt powinno być zamarynowane. Wówczas nie wymaga długiego pieczenia, a co za tym idzie nie traci wielu wartości odżywczych i po prostu lepiej smakuje.