grillowanie
Grille Grille na trójnogu

Jakich błędów nie popełniać podczas grilla

Jedzenie, które skrzętnie przygotowywałeś i opiekałeś z niesamowitą precyzją nie smakuje tak jak powinno? Jeżeli Twoi goście widocznie nie są zachwyceni tym co im zaserwowałeś, warto zastanowić się dlaczego tym razem nie osiągnąłeś swojego mistrzowskiego poziomu. Problem na pewno nie leży w braku umiejętności kucharskich, ale w drobnych kwestiach technicznych, o których mogłeś zapomnieć. Co zrobić, żeby impreza pod gołym niebem była w 100% udana? Oto kilka najważniejszych przykazań perfekcyjnego grilla.

Zasada nr 1 – Czysty grill to idealny grill

Nawet najlepszy sprzęt do grillowania może nie spełnić do końca swojej funkcji i dania nie będą smakować tak jak powinny, jeżeli nie zadbasz o jego odpowiednią konserwację. Czyszczenie grilla po każdym pieczeniu to jedna z podstawowych reguł jaka powinna być respektowana przez każdego miłośnika plenerowych spotkań. Osadzający się na ruszcie popiół z paleniska i tłuszcz, który wydobywał się z potraw podczas pieczenia, nie tylko nieestetycznie wyglądają, ale przede wszystkim negatywnie wpływają na smak grillowanych potraw.

Odpowiednia pielęgnacja grilla jest niezbędna, by utrzymać go w idealnym stanie przez długie lata i cieszyć się znakomitą jakością dań. Pozostałe po pieczeniu pozostałości usuniesz za pomocą łopatki oraz twardej, najlepiej drucianej szczotki. Jeżeli zabrudzenia są bardzo trudne do usunięcia, można skorzystać ze specjalistycznych środków czyszczących.

Zasada nr 2 – Uzyskanie odpowiedniej temperatury

Grillowanie to zajęcie dla osób cierpliwych. Częstym błędem popełnianym podczas grillowania jest  zbyt krótki czas poświęcony na to, by uzyskać właściwą temperaturę. Zbyt zimny grill spowoduje, że mięso będzie smażyć się za długo, a w konsekwencji zrobi się twarde i suche. Przed położeniem mięsa na grill poczekaj aż węgiel będzie odpowiednio gorący.

Konsekwentne pilnowanie czasu rozgrzewania grilla ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę. Podczas początkowej fazy spalania węgla wydzielają się niekorzystne dla zdrowia związki, dlatego tak ważne jest odczekanie odpowiedniej ilości minut przed położeniem przygotowanych składników na ruszt. Warto pamiętać, że wybierając węgiel drzewny czas rozgrzewania grilla to ok. 15 minut, natomiast brykietu ok. 45 minut. Decydując się na drugi wariant warto rozpalić grill go nieco wcześniej, by goście nie musieli czekać zbyt długo aż ich ulubiony stek, szaszłyki lub inne dania pojawią się na talerzu.

Zasada nr 3 – Marynata to podstawa!

Soczyste i aromatyczne mięso z grilla to zwykle gwóźdź programu spotkania w ogrodzie. Znakomity efekt smakowy uzyskasz stosując różnego rodzaju marynaty. Zanurzone w nich mięso przesiąknie smakiem ziół, czosnku, sosu sojowego i innych ulubionych składników. Nie zapomnij jedynie o tym, by poświęcić tej czynności wystarczającą ilość czasu. Nie czekaj na ostatnią chwilę! Mięso pozostaw co najmniej na kilka godzin w marynacie, by przeszło jej aromatem. Przygotowując płynną przyprawę używaj oleju w rozsądnych ilościach, dzięki  temu jego nadmiar nie będzie kapać do paleniska podczas pieczenia, a więc unikniesz pojawienia się płomieni.

Zasada nr 4 – Słodkie przyprawy stosuj pod koniec pieczenia

Mamy tu na myśli różnego rodzaju sosy, którymi smaruje się mięso, aby nadać potrawom jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Dla przykładu weźmy pod lupę klasyczny słodki sos barbecue, którego jednym z głównych składników, oprócz przecieru pomidorowego i octu, jest cukier. Dzięki niemu uzyskuje się efektowną glazurę na smażonym mięsie, ale tu mała uwaga. Jeżeli chcesz, aby wyglądała zachęcająco, nałóż sos pod koniec pieczenia! W innym wypadku się spali i zepsuje całe danie.

Zasada nr 5 – Łącz składniki o podobnej strukturze

Jeżeli chodzi o dostępność produktów, jakie możemy zastosować do przygotowania dań z grilla to mamy niesamowite pole do popisu. Różne rodzaje mięs i warzyw pozwalają nam przygotować nawet najbardziej wymyślne potrawy. Należy jednak pamiętać o tym, by łączyć ze sobą takie składniki, których czas grillowania będzie podobny. Delikatnych mięs i warzyw, które wymagają krótkiego pieczenia nie należy łączyć z tymi, których obróbka trwa dłużej. Decydując się na szaszłyki np. z piersi kurczaka, zadbaj o to, by były zrobione wyłącznie z tego rodzaju mięsa.