kociolek-wegierski-nierdzewny-z-pokrywa-14l
Kociołki Węgierskie

Kociołek wegetariański

Grillowanie oraz spędzanie czasu przy ognisku to jedna z najbardziej powszechnych rekreacji sezonu wiosenno-letniego. Słońce, świeże powietrze, doborowe towarzystwo i smaczne przekąski… czy potrzeba czegoś więcej do szczęścia? Miła atmosfera to podstawa, ale by było jeszcze piękniej warto zadbać o bardziej oryginalny posiłek niż tradycyjne smażone kiełbaski. Co powiesz na danie zaserwowane wprost z węgierskiego kociołka?

Kociołek na trójnogu w ogrodzie

Kociołki węgierskie podbijają serca amatorów spotkań na wolnym powietrzu zyskując coraz większą popularność. W wielu ogrodach stanowią ciekawy element dekoracyjno-funkcjonalny, dzięki któremu można przyrządzać niepowtarzalne w smaku dania. Kociołki wiesza się za pomocą łańcucha na trójnogu, tak by znajdowały się ponad paleniskiem. Przemyślana konstrukcja pozwala regulować wysokość na jakiej ma znajduje się kociołek, więc można swobodnie regulować temperaturę w naczyniu.

Co warto wiedzieć przed zakupem kociołka? Znakomitym wyborem będzie kociołek żeliwny, dzięki któremu nie trzeba długo czekać, aż potrawa się ugotuje. Grube ścianki oraz dno sprawiają, że wewnątrz temperatura rozkłada się równomiernie, a także długo się utrzymuje. Warto pamiętać o tym, że żeliwo to ciężki materiał, więc tego typu kociołki mogą mieć sporą wagę. Inny typ to kociołki wykonane ze stali nierdzewnej, które są lekkie oraz łatwe w późniejszym czyszczeniu.

Zawieszone na trójnogach kociołki są bardzo wygodne w użytkowaniu i nie ma ryzyka, że cała konstrukcja się przewróci. Nóżki posiadają regulowany rozstaw, są wykonane z odpornej na warunki atmosferyczne wytrzymałej stali, więc całość stabilnie jest osadzona w podłożu.

Przepis na kociołek wegetariański

Nie masz pomysłu na danie jakie mógłbyś przygotować za pomocą żeliwnego kociołka? Spędzając długie godziny na świeżym powietrzu, należy zadbać o potrawę smaczną i pożywną. Uniwersalnym rozwiązaniem będzie zaserwowanie sytego dania przygotowanego na bazie warzyw. Leczo wegetariańskie to jedno z rozwiązań, które na pewno przypadnie do gustu zaproszonym gościom.

Głównym składnikiem leczo jest papryka, która zostaje wzbogacona smakiem pomidorów, cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw. Składniki duszone w kociołku zyskają niesamowity smak i zapach, które podsycą swojski klimat spotkania przy ognisku.