Kociołek węgierski to oryginalna alternatywa dla wielbicieli przyrządzania jedzenia na świeżym powietrzu. Świetnie zastępują tradycyjnego grilla i sprawdzają się nawet w jesienne i zimowe wieczory.
Kociołek węgierski – co to takiego?
To rodzaj naczynia służący do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Na rynku dostępne są:
- kociołki żeliwne – mają wysoką odporność na korozję
- emaliowane – równomiernie rozprowadzają ciepło po całej powierzchni, poza tym do ich dna nie przywierają gotowane dania
- nierdzewne – jest odporny na powstawanie rdzy, łatwo je pielęgnować i konserwować
W ofertach wielu sklepów możemy znaleźć kociołki węgierskie o różnych pojemnościach. Mamy do wyboru kociołki na trójnogu, kociołki węgierskie emaliowane, kociołki żeliwne, dostępne są również wersje z pokrywkami. Do kociołka węgierskiego również idealnie nada się palenisko, które możemy umieścić na każdym podłożu, sprawdzi się zarówno w ogródku jak i na tarasie. Gdy kociołek zawiesimy na trójnogu z łatwością możemy kontrolować temperaturę, a także regulować wysokość kociołka.
Dania prosto z kociołka węgierskiego
Na Węgrzech służy przede wszystkim to przygotowywania zup i gulaszy, ale możemy przyrządzić w nim praktycznie wszystko. Leczo, bigos, gulasz, mięsa, ryby i warzywa podane prosto z nad ognia to gwarancja dobrej uczty. Kociołek węgierski świetnie rozprowadza ciepło, potrawy można przyrządzać bez przykrycia lub pod pokrywką.
Bogracz – przepis na węgierskie danie z kociołka
Bogracz to tradycyjne węgierskie danie przygotowywane w kociołku zawieszonym na trójnogu nad ogniem. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wszystkie produkty umieszcza się w kociołku i wolno gotuje nad ogniem. Najlepiej smakuje na świeżym powietrzu, oczywiście w towarzystwie bliskich osób.
Składniki:
- Mięso na gulasz – 1 kg boczku wędzonego
- 2 cebule, 4 ząbki czosnku
- 4 papryki
- 2 pomidory
- 4 duże ziemniaki
- papryka słodka 2 łyżki
- papryka ostra 1 łyżka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Najpierw podsmażamy i gotujemy samo mięso, a gdy będzie już miękkie dodajemy warzywa (ziemniaki, paprykę i pomidory). Gotujemy jeszcze chwilę do miękkości. Garnek musi być bardzo dobrze rozgrzany a mięso dokładnie obsmażone na dużym ogniu.