kociołek węgierski
Kociołki Węgierskie

Kociołek węgierski – czym się charakteryzuje

Choć nazwa nie jest obca, nie do końca wiadomo, jak dokładnie wygląda kociołek węgierski i do czego służy. Kociołek węgierski pochodzi z Węgier, gdzie był używany przez tamtejszych pasterzy. Węgrzy też w związku z tym posiadają najdłuższą kulturę gotowania w nim potraw i najlepsze przepisy. Co można przygotować w kociołku i czy warto się na niego zdecydować?

Jak wygląda kociołek węgierski?

Kociołek węgierski, zwany bograczem lub kociołkiem biwakowym to charakterystyczny garnek, który służy do przygotowywania dań nad ogniskiem. Do najczęściej spotykanych zaliczamy kociołek węgierski emaliowany, kociołek węgierski ze stali czy kociołek węgierski żeliwny. Specjalny pałąkowaty uchwyt w kociołku węgierskim służy do tego, aby móc zawiesić go nad ogniem. Posiada on pokrywkę, jednak w przeciwieństwie do kociołków myśliwskich nie jest ona przykręcana, w każdej chwili można sprawdzić, jak ma się nasze danie. Kociołki węgierskie żeliwne czy zwykłe mogą posiadać różne wielkości i kształty. W zależności od tego, co chce się przygotować, można wybrać kociołek węgierski rozszerzający się ku górze (idealny do gulaszu) lub zwężający się (nadaje się do zupy rybnej).

Kociołek węgierski – jaki wybrać

Pierwszą kwestią jest wybór: kociołek żeliwny czy emaliowany, choć oczywiście może to być kociołek żeliwny emaliowany lub kociołek stalowy emaliowany. Ciężko jednoznacznie stwierdzić, który będzie najlepszy. W zasadzie dobry kociołek emaliowany z dobrej jakości stali posłuży nam długo, choć oczywiście istnieją zwolennicy wyłącznie żeliwnych kociołków. Każdy wybór w tej sytuacji wydaje się dobry, warto tylko sprawdzić jakość produktu i materiał przed zakupem. Trzeba jeszcze zdecydować, jak duży kociołek węgierski będzie potrzebny. W zależności od tego, dla kogo najczęściej będzie się gotowało, wybiera się odpowiednią pojemność. Do gotowania dla rodziny i przyjaciół zwykle starsza kociołek z pojemnością do 10 L. Choć istnieją oczywiście dużo większe, które sprawdzają się na wyjazdach grupowych, biwakach, gdzie do wykarmienia jest więcej osób.

Co będzie potrzebne do gotowania w kociołku węgierskim

Kociołek węgierski żeliwny i każdy inny zawiesza się nad ogniskiem, aby więc przygotować aromatyczny gulasz czy leczo potrzebne jest ognisko. Jeśli przebywa się na biwaku czy w miejscu, gdzie można je rozpalić – problem z głowy. W swoim ogrodzie lepiej jednak skorzystać z paleniska ogrodowego. Unika się wtedy wypalonej trawy, czyli śladu po ognisku. O ile bez paleniska można się obejść, to trójnogi znacznie ułatwią przygotowanie potrawy w kociołku. Specjalny trójnóg nad ognisko można dokupić osobno lub wybrać zestaw kociołek węgierski z trójnogiem. Taki trójnóg pozwala na rozstawienie w wielu miejscach, nie tylko na wyrównanym podłożu. Nie zajmuje dużo miejsca, więc jest dość mobilny. Posiadając go, można regulować wysokość kociołka nad ogniskiem przy pomocy kołowrotka, pozwala to na lepsze dostosowanie temperatury i uniknięcie przypalenia podczas gotowania.

Gotowanie w kociołku węgierskim daje wiele frajdy i nowe możliwości kulinarne. Wystarczy znaleźć kociołek węgierski przepis i można cieszyć się nowym smakiem potraw przygotowanych nad ogniskiem. Mają one niepowtarzalny smak nie tylko dlatego, że gotowane są nad ogniskiem, budowa kociołka węgierskiego pozwala na odpowiednie rozłożenie temperatury i wydobycie całego smaku z dania.

Kociołki węgierskie znaleźć można na https://gotowanienapowietrzu.pl/kociolki-wegierskie/