kociołek węgierski
Kociołki Węgierskie

Kociołek węgierski i kociołek afrykański – do czego można ich używać

Gotowanie na ognisku to najczęściej wspomnienie z dzieciństwa. Podczas wypadów pod namiot czy na camping przygotowywało się na nim posiłki. Przygotowywanie posiłków na ogniu jest jednak możliwe i dzisiaj. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych elementów jak np. kociołek węgierski czy kociołek afrykański i pyszne, aromatyczne dania jednogarnkowe są w zasięgu ręki. Warto zaopatrzyć się w nie i odtworzyć lekko już zapomniane smaki, by zachwycić się nimi na nowo.

Kociołek węgierski i afrykański – czym się charakteryzują

Zarówno kociołek węgierski, jak i kociołek afrykański to naczynia do przyrządzania potraw. Kociołek węgierski bywa zwany również bograczem, tak samo, jak najpopularniejsza potrawa w nim przygotowywana. Wykonany jest najczęściej z żeliwa lub stali, znaleźć można kociołki węgierskie emaliowane i bez emalii. W zależności od rodzaju kociołka można go wykorzystywać zarówno do gotowania w domu, jak i do gotowania nad ogniskiem. Kociołek węgierski, dzięki charakterystycznemu kształtowi równomiernie rozprowadza ciepło i utrzymuje je. Dostępny jest kociołek węgierski z pokrywką oraz bez. Kociołek afrykański to garnek na trzech nóżkach, wykonany najczęściej z żeliwa. Odpowiednia grubość ścianek pozwala na długie utrzymywanie ciepła i nagrzanie się kociołka. Kociołek afrykański może być wykorzystany w taki sam sposób, jak kociołek węgierski – podwiesza się go nad ogniem. Druga możliwością jest wstawienie go do ogniska i wykorzystanie do przygotowania np. prażonek.

Kociołki na ognisko – jak używać

Najsmaczniejsze dania przygotować można z kociołków nad ogniskiem. Kociołek węgierski i afrykański zawiesza się na specjalnym trójnogu nad ogniem. Trójnóg pozwala na kontrolowanie temperatury dania, dzięki regulacji wysokości łańcucha, na którym powieszony jest kociołek. Kociołek afrykański można również wstawić bezpośrednio do ogniska, dzięki temu, że ma inną budowę. Zarówno kociołek węgierski żeliwny, jak i kociołek afrykański mogą być stosowane nad paleniskiem ogrodowym.

Co ugotować w kociołku?

Korzystanie z kociołków daje wiele możliwości kulinarnych. Potrawy przygotowywane nad ogniskiem mają charakterystyczny i niepowtarzalny smak i zapach. Oczywiście chcąc odtworzyć wspomnienie z dzieciństwa najlepiej przygotować w kociołku węgierskim danie, które jadaliśmy w dzieciństwie. Do najpopularniejszych dań przygotowywanych w kociołkach na ognisko należy osławiony gulasz węgierski. Historia kociołka węgierskiego, jak sama nazwa wskazuje, mocno związana jest z Węgrami, więc i najbardziej znane przepisy mają węgierskie korzenie. Kolejnym daniem, które chętnie przygotowuje się nad ogniskiem, jest halászlé, czyli węgierska zupa rybna. Jednak w kociołku można przyrządzić również leczo, wszelkie odmiany gęstych i treściwych zup, gulasze. Najczęściej podstawą dań z kociołka są mięsa, kiełbasa, ziemniaki i warzywa. Z podobnych składników ugotujemy danie w kociołku afrykańskim.

Warto powrócić wspomnieniami do młodzieńczych lat i przygotować pachnące dymem i nieporównywalne do domowych dań przysmaki. Gotowanie nad ogniskiem to również świetna okazja do spędzenia czasu z bliskimi na łonie natury. Więcej inspiracji na to, jak wykorzystać kociołek węgierski i kociołek afrykański można znaleźć na gotowanienapowietrzu.pl.