kociolekwegierski1
Kociołki Węgierskie

Kociołek węgierski – popularna alternatywa grilla

Dania na świeżym powietrzu smakują zupełnie inaczej niż te przygotowywane w domu. Grille to najpopularniejsze urządzenia, które używamy podczas długiego weekendu, majówki czy wakacji. Czy da się je zastąpić czymś innym? Tak! Kociołkiem węgierskim!

Kociołek węgierski zamiast grilla

Na Węgrzech w kociołkach przygotowuje się zazwyczaj zupy lub potrawy gulaszowe, ale można zrobić w nich praktycznie wszystko. W Polsce dużą popularnością cieszy się kapusta przyrządzona nad paleniskiem. Kociołki węgierskie mają różne kształty i wymiary, ale nawet potrawą z najmniejszego jesteśmy w stanie nakarmić wiele osób, dodatkowo frajda z gotowania jest niezastąpiona. Kociołki węgierskie wykonane są ze stali pokrytej od wewnątrz specjalną emalią. Dzięki zastosowaniu takiego rozwiązania składniki przygotowywane w kociołku nie przyklejają się do powierzchni i nie ulegną spaleniu. Bardzo łatwo można kontrolować temperaturę przyrządzanych potraw dzięki regulacji wysokości kociołka zawieszonego na trójnogu. Dobrym rozwiązaniem jest kociołek, do którego otrzymamy specjalną pokrywę. Dzięki temu smak potraw zostanie utrzymany, a ewentualne zanieczyszczenia z ogniska nie dostaną się do środka. Kociołek idealnie sprawdza się w ogrodzie ale również możemy zabrać go poza miasto – urozmaici każde wakacje nad jeziorem. Jest to również ciekawy sposób zastąpienia tradycyjnego grilla.

Zalety kociołka węgierskiego

Kociołek zazwyczaj wykonywany jest z żeliwa lub stali nierdzewnej. Zawiesza się go nad paleniskiem na trójnogu. Ciepło wewnątrz rozprowadza się równomiernie, a potrawy mają niepowtarzalny aromat. Smak potraw przyrządzonych w kociołku jest zupełnie inny od tych zrobionych na grillu, a kociołek umieszczony nad ogniskiem wygląda dość spektakularnie. Jest to bardzo interesujący element wystroju ogrodowego. Kociołek nie wymaga konserwacji i bardzo łatwo się go czyści, dodatkowo jest bardzo lekki. Możemy go myć zwykłym płynem do naczyń lub nawet umieścić w zmywarce. Urządzenie wykonane jest solidnie dzięki czemu będzie nam służyło i urozmaicało smak potraw przez wiele lat – zapewniają eksperci z CookKing.

Potrawy z kociołka węgierskiego

W kociołku możemy przygotować bardzo wiele przepysznych potraw. Kiedy znudzi się nam tradycyjna kiełbaska, kurczak czy szaszłyk z grilla, warto zainwestować w kociołek węgierski. Bardzo dobre są gulasze, leczo, czy nawet bigos prosto z kociołka nad paleniskiem. Co najważniejsze możemy przyrządzać potrawy nie tylko, gdy pogoda jest piękna i świeci słońce, ale również, gdy na zewnątrz hula zima. Zupa rybna smakuje niesamowicie i przygotowywanie jej na przyjęciu ogrodowym lub podczas wakacji nad jeziorem daje niezapomniany klimat.

Kociołki to ciekawa alternatywa dla ogniska oraz tradycyjnego grilla, gdyż możemy używać ich również podczas eleganckich przyjęć i imprez na świeżym powietrzu. Funkcjonalność kociołka i jego nowoczesny design urozmaici każde spotkanie z przyjaciółmi w ogrodzie. Gotowanie na powietrzu może być łatwe i przyjemne dzięki kociołkowi węgierskiemu. Przygotuj bigos, gulasz lub zupę w kociołku – Twoje potrawy już nigdy nie będą takie same!