kociolek wgierski
Trójnogi

Kociołek węgierski – tradycyjne potrawy na Węgrzech i w Polsce

Kociołki węgierskie cieszą się coraz większą popularnością. Stanowią znakomitą alternatywę grilla i można je wykorzystać do przyrządzania smakowitych potraw prosto z tradycyjnej kuchni węgierskiej. Małe urządzenie, a tak wiele możliwości!

Kociołek węgierski – przepisy prosto z Węgier

Kociołek węgierski jest doskonały do przyrządzania zup, zwłaszcza tradycyjnych zup węgierskich, które są bardzo aromatyczne i gęste. Popularne są gulasze – zwłaszcza z kurczaka lub pora – oraz wszelkiego rodzaju zupy rybne. Kuchnia węgierska to oryginalne smaki i dobra zabawa w kuchni. Potrawy bardzo często przygotowuje się w kociołku. Na Węgrzech specjalnością jest słonina wędzona. Tłuszcz pozyskiwany jest z konkretnego rodzaju świni, która w Polsce nie występuje. Słoninę dodaje się do bardzo wielu potraw i jest dostępna w każdym sklepie i bazarku. Dużą popularnością cieszą się różne gatunki salami (zwłaszcza z papryką) i ostrej kiełbasy. Przygotowywane na Węgrzech gęsi są częścią tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Podobnie jak kiszona papryka i kapusta na każdym stole. Bardzo oryginalną i niespotykaną nigdzie indziej potrawą są kiszone arbuzy. Na Węgrzech papryka i pomidory kupione na bazarku smakują zupełnie inaczej niż nasze rodzime.

Kociołek węgierski – gotowanie na powietrzu

Kociołki mają wiele kształtów i rozmiarów, możemy sprawić sobie mniejszy dla jednej osoby lub większy, który jest w stanie wykarmić większą liczbę osób. Do kociołka węgierskiego należy kupić trójnogi, by móc zawiesić go nad ogniskiem na działce, czy paleniskiem w ogródku. Temperaturę potraw kontroluje się za pomocą specjalnego pokrętła zmieniając wysokość zawieszenia. Kociołek oryginalnie się prezentuje, a smak potraw zabierze nas w kulinarną podróż po Węgrzech. Dobrze, gdy kociołek posiada pokrywę, pozwala to na jeszcze lepszą kontrolę temperatury wewnątrz. Składniki potraw nie spalą się, ani nie przykleją, gdyż spód kociołka od wewnątrz pokryty jest specjalną emalią. Kociołki są trwałe i bardzo łatwo się je czyści.

Korzyści z posiadania kociołka węgierskiego

Używanie kociołka jest całkowici bezpieczne zarówno w domu jak i na palenisku w ogrodzie. Wykonany ze stali nierdzewnej lub żeliwa pozwala równomiernie rozprowadzić ciepło wewnątrz, co zapewnia potrawom wyjątkowy smak i aromat. Po umieszczeniu kociołka nad paleniskiem wygląda on dość ciekawie i oryginalnie. Kociołek można czyścić przy użyciu zwykłych płynów do zmywania lub po prostu umieścić go w zmywarce. Kociołek to ozdoba w każdym domu i element węgierskiej tradycji w ogrodzie. Kociołki są bardzo dobrą alternatywą dla tradycyjnego grilla. Umieszczone na trójnogu będą budzić ogromne zainteresowanie nawet na eleganckiej imprezie na świeżym powietrzu. Kociołek jest funkcjonalny i praktyczny.

Trójnogi, grille i kociołki dostępne są w naszym sklepie! – CookKing.