kociołek-afrykański-żeliwny-1
Kociołki Żeliwne

Kociołek żeliwny – co to takiego?

Wspólne biesiadowanie na ogrodzie to doskonały sposób na spędzanie letnich wieczorów – wielu z nas kojarzą się one głównie z przygotowywaniem kiełbasek czy karkówki na grillu. Warto wprowadzić trochę wiosennych zmian; Idealnym sprzętem do przygotowania posiłku na świeżym powietrzu jest także kociołek żeliwny. Dlaczego dobrze mieć go w swoim ogrodowym wyposażeniu?

Wieloletnia tradycja i solidność

Kociołek żeliwny jest naczyniem używanym od dawien dawna; jako pierwsi z tego typu sprzętu korzystali już ludzie prowadzący koczowniczy tryb życia. Jedyną możliwością przygotowania ciepłego posiłku w tamtych czasach były dania prosto z ogniska rozpalonego na otwartej przestrzeni. Właśnie wtedy po raz pierwszy kociołek znalazł zastosowanie. Dzięki niemu można było przyrządzić wiele jednogarnkowych potraw, w tym zup w dużej ilości. W dzisiejszych czasach kociołek żeliwny to główny atrybut kuchni węgierskiej; to właśnie przodkowie Węgrów, koczownicy zajmujący tereny Azji Centralnej zasłynęli z potraw robionych na ogniu. Z czasem zwyczaj korzystania z naczynia rozpowszechnił się w Europie, także w naszym kraju. Dziś kociołek węgierski jest popularnym sprzętem na działkach i w ogrodach i stanowi świetną alternatywę dla grilla.

Różne modele kociołka

Kociołki żeliwne możemy zakupić w różnych modelach i wielkości. W sklepie CookKing mamy do wyboru 30 kociołków o różnych pojemnościach – od 7 do 16 litrów, w dwóch seriach: kociołka węgierskiego i afrykańskiego. Masa produktu wynosi od kilku do 10 kg. Żeliwne wykonanie naczynia gwarantuje niepowtarzalny smak i aromat przygotowywanych potraw, które mogą stać się symbolem organizowanych przez nas biesiad na świeżym powietrzu. Ściany i dno naczynia mają właściwości równomiernego nagrzewania się. Modele kociołków węgierskich pokryte są białą emalią, która zapobiega przywieraniu jedzenia do ścian. Dzięki tym zaletom mamy gwarancję doskonałej jakości przyrządzonego posiłku. Naczynie posiada także możliwość zawieszenia, co możemy wykorzystać zakupując dodatkowo trójnóg – zawieszony na nim kociołek z pewnością będzie piękną ozdobą naszego ogrodu. Kociołki są także wyposażone w pokrywę, której użycie przyspieszy przygotowywanie jedzenia. Tradycyjny, klasyczny wygląd naczynia z pewnością nada swojskiego klimatu. Kociołki można również zakupić w zestawie z paleniskiem, który będzie stanowił źródło ciepła.  Modele mają być także wyposażone w stabilizujące naczynia nogi. Można wtedy ulokować naczynie w komfortowy sposób w samym palenisku lub innym dowolnym miejscu. Tradycyjna konserwacja kociołków gwarantuje doskonałą jakość i trwałość produktu. Zakupując kociołek możemy być pewni, że posłuży on nam przez długie lata.

Biesiadowanie z kociołkiem

Dużą zaletą dań przyrządzanych w kociołkach jest możliwość przygotowania pokaźnej ilości jedzenia za jednym razem. W zależności od wielkości naczynia możemy podać gotową potrawę grupie od kilku do kilkunastu osób. Niepowtarzalny smak, zapach i aromat dań a także klasyczny wygląd nada spotkaniu swojskiego klimatu. W kociołku możemy przygotować wiele alternatywnych, także autorskich potraw rezygnując z monotonnego menu z grilla. Dużą inspiracją przy tworzeniu potraw może być kuchnia węgierska, której podstawą jest przyrządzanie potraw w tego typu naczyniu. Odpowiednia pielęgnacja i znakomita jakość wyrobu zagwarantują długie i pomyślne użytkowanie produktu.