eliwnykocioekwegierski
Kociołki Węgierskie

Kociołki węgierskie – żeliwne, emaliowane i nierdzewne

Kociołki to idealna alternatywa dla grilla ogrodowego – za jego pomocą możemy przyrządzić przepyszne dania, nadać naszemu ogrodowi dodatkowych walorów dekoracyjnych i stworzyć swojski klimat każdej imprezy. Jakie kociołki węgierskie dostępne są na rynku?

Co to jest żeliwo?

Żeliwne kociołki węgierskie są wyprodukowane z tzw. żeliwa szarego – tworzywa cenionego w produkcji garnków za właściwości nadawania potrawom charakterystycznego smaku i zapachu. Żeliwo to stop żelaza z pierwiastkami takimi jak żelazo, węgiel, krzem, magnez, fosfor, siarka i innymi, zawierający od 2 do 4% węgla. Większa zawartość węgla zwiększa przewodzenie ciepła w materiale. Żeliwo ma ciemną barwę, duży ciężar oraz jest porowate. Otrzymuje się je poprzez przetapianie surówki z dodatkami złomu stalowego lub żeliwnego. Dzięki wysokiej zawartości węgla żeliwo posiada wysoką odporność na korozję. W czasie użytkowania naczynia z żeliwa absorbują także tłuszcz, będący zabezpieczeniem dla nich przed rdzą. Z czasem pozwala również na smażenie z użyciem coraz mniejszej ilości tłuszczu.

Naczynia żeliwne wymagają odpowiedniej pielęgnacji, jednak służą użytkownikom na długie lata.  Ściany kociołków węgierskich z tego tworzywa mają właściwości równomiernego nagrzewania się i doskonale trzymają ciepło. W ofercie producentów kociołków CookKing węgierskie kociołki żeliwne dostępne są o pojemnościach 8, 11 i 16 litrów. Można zakupić go w zestawie z trójnogiem do zawieszenia. Będzie wówczas stanowił estetyczny element dekoracyjny w ogrodzie.

Emaliowany kociołek węgierski – jaki daje efekt?

Wiele modeli kociołków węgierskich wykonanych jest metodą emaliowania od wewnątrz. Dzięki tej powłoce składniki znajdujące się wewnątrz kociołka nie przywierają do ścian i nie przypalają się. Zwiększa to znacznie komfort gotowania w naczyniu i jakość przygotowywanych potraw. Kociołki te wykonane są ze stali wysokiej jakości, co w połączeniu z kształtem umożliwiają równomierne rozprowadzenie ciepła po całej powierzchni. Dzięki temu czas gotowania się dań skraca się; do uzyskania jeszcze bardziej optymalnego efektu kociołek w KingCook zakupimy razem z pokrywą. Do kociołka węgierskiego również idealnie nada się trójnóg bądź palenisko. W zależności od wielkości gotując w kociołku możemy przygotować porcję jedzenia jednorazowo nawet dla kilkunastu osób.

Nierdzewne kociołki

Ten rodzaj kociołka wykonany jest ze stali nierdzewnej. Ten typ naczynia nie jest narażony na powstawanie rdzy, łatwiej więc je pielęgnować i konserwować. W pozostałych funkcji jest podobny do reszty węgierskich kociołków; możliwość podwieszenia, pokrywa utrzymująca ciepło wewnątrz i zabezpieczająca kociołek przed dostaniem się do środka zanieczyszczeń z ogniska, kształt ułatwiający równomierne utrzymywanie się ciepła. W CookKing mamy możliwość zakupu zestawu wybranego kociołka w zestawie z paleniskiem; duet ten stanowi kompletne wyposażenie do gotowania na ogrodzie, samo palenisko również może nam posłużyć do dodatkowych funkcji; grilla, dodatkowego oświetlenia, dekoracyjnego elementu w ogrodzie.