kociołek żeliwny
Kociołki Żeliwne

Kociołki żeliwne – co je charakteryzuje

Każdy, kto lubi spędzać długie letnie wieczory na powietrzu, a do tego lubi dobrze zjeść powinien pomyśleć o zaopatrzeniu się w kociołek żeliwny. Może to być kociołek węgierski żeliwny lub kociołek afrykański. Taki kociołek sprawdzi się nie tylko latem, idealnie nadaje się do przygotowywania potraw w zimie, podczas organizacji np. kuligu. Gorące danie z takiego kociołka żeliwnego smakuje wtedy wyjątkowo. Zobacz, co charakteryzuje kociołki z żeliwa.

Kociołki z żeliwa

Żeliwo to stop odlewniczy składający się głównie z żelaza i węgla. Dzięki jego właściwościom można wykonywać z niego skomplikowane i ciekawe formy. Do najważniejszych właściwości żeliwa można zaliczyć dużą wytrzymałość i odporność na ścieranie. Do produkcji kociołków często wykorzystuje się żeliwo szare, które zawiera grafit w swej strukturze – stąd jego nazwa. Właściwości materiału, z jakiego powstają kociołki żeliwne na ognisko, powodują bardzo dużą trwałość tych naczyń i ich wytrzymałość. Kociołki żeliwne polskie np. te od CookKing, to inwestycja na lata. Solidny kociołek żeliwny może być przekazywany z pokolenia na pokolenie. Trzeba tylko wybrać odpowiedni, sprawdzony model dobrej jakości.

Kociołki żeliwne emaliowane czy nie

Kociołki żeliwne na ognisko mogą być bez emalii oraz emaliowane. Kociołki emaliowane np. kociołek afrykański emaliowany czy emaliowany kociołek węgierski pokryte są specjalną emalią, która ma zapobiegać przywieraniu jedzenia do dna kociołka. Kociołki emaliowane mogą być myte detergentami i łatwiej je utrzymać w czystości. Zarówno kociołki żeliwne emaliowane, jak i te bez emalii mają swoich zwolenników, należy tylko trochę inaczej o nie dbać i je konserwować.

Kociołki żeliwne na ognisko

Kociołki żeliwne idealnie nadają się do tego, by wykorzystać je na ognisku. W zasadzie jest to ich główne przeznaczenie. Dania przygotowane w żeliwnych kociołkach w ten sposób nabierają specyficznego aromatu, smak i zapach potrawy z kociołka wynika również z faktu, że jest przygotowywana właśnie w naczyniu z żeliwa. W zależności czy korzystamy z kociołka żeliwnego węgierskiego, czy afrykańskiego, możemy go powiesić nad ogniskiem, bądź wstawić do ognia.

Trójnóg do kociołka żeliwnego

Do przygotowania dania z kociołka żeliwnego węgierskiego, przyda się nam na pewno trójnóg. Na trójnogu podwieszamy kociołek żeliwny i za pomocą łańcucha możemy regulować jego wysokość nad ogniem. Dzięki temu unikniemy przypalenia, a dania z kociołka żeliwnego będą przygotowywane w odpowiedniej temperaturze. Trójnóg do kociołka jest więc bardzo przydatnym narzędziem, które przyda się nie tylko do gotowania w kociołku, ale również do grillowania, wystarczy kociołek żeliwny zastąpić rusztem i można urządzać grilla.

Kociołki żeliwne na gulasz i nie tylko

W kociołku żeliwnym przygotujesz nie tylko gulasz węgierski. Idealnie nadaje się on także do dań jednogarnkowych. W kociołku afrykańskim wychodzą natomiast wyśmienite prażonki. Specyfika i budowa kociołków pozwala na długo utrzymać ciepło, a danie jest jednocześnie duszone i podpiekane. Posiadanie kociołka żeliwnego to inwestycja na lata, a przygotowywane w nim dania mogą uatrakcyjnić niejeden letni wieczór, czy ocieplić zimowy dzień spędzany na świeżym powietrzu.

Kociołki żeliwne znaleźć można na naszej stronie gotowanienapowietrzu.pl