Kociołek żeliwny to nieodzowny element kuchni węgierskiej. To właśnie w tym naczyniu Węgrzy przygotowują swoje najbardziej charakterystyczne potrawy. Warto zastąpić grilla kociołkiem żeliwnym i zaskoczyć gości niepowtarzalnym smakiem i aromatem potraw. Co przygotować podczas wspólnego biesiadowania w ogrodzie z użyciem kociołka?
Kociołek żeliwny – czym tkwi sekret?
Kociołki żeliwne wykonane są z żeliwa szarego – popularnego i cenionego tworzywa garnków, znanego z właściwości wydobywania z potraw charakterystycznego i niepowtarzalnego smaku i zapachu. Zakup kociołka to opłacalna inwestycja – odpowiednia pielęgnacja i doskonała jakość wykonania naczynia daje nam pewność długoletniego użytkowania. Kociołki żeliwne produkcji CookKing zapobiegają od wewnątrz przywieraniu potraw, a ściany i dno mają właściwości równomiernego nagrzewania się. Dzięki temu możemy mieć pewność że przysmak z kociołka będzie smakował wyśmienicie a goście będą zachwyceni.
Najlepsze potrawy z kociołka – Gulasz i bigos
Przygotowując menu na biesiadę na świeżym powietrzu warto zainspirować się znanymi węgierskimi specjałami. Obowiązkowym punktem zatem powinien być gulasz wołowy. Oprócz mięsa wołowego należy przygotować pieczarki, puszkę czerwonej fasoli, groszku, por, ziemniaki, paprykę czerwoną, 2 sparzone pomidory bez skórki, koncentrat pomidorowy, czosnek, bulion, natkę pietruszki i przyprawy wg. uznania: sól, pieprz, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie; wysmarowany tłuszczem kociołek żeliwny należy wyłożyć liśćmi kapusty. Obsmażone wcześniej na patelni 60 dag pokrojonego mięsa wołowego włożyć do naczynia, zalać czterema szklankami przygotowanego bulionu, dodać przyprawy. Całość gotować aż zmięknie. Następnie dodać 3 pokrojone ziemniaki, 40 dag pieczarek, paprykę oraz 4 ząbki czosnku i gotujemy ok. 10 minut. Na koniec dorzucić pozostałe składniki wraz z przecierem pomidorowym. W razie potrzeby można dodatkowo dolać bulion. Na kilka minut specjał należy szczelnie przykryć. Przygotowane danie podajemy ze świeżym pieczywem. Tak przygotowana potrawa wzbogacona aromatem z żeliwnego kociołka z pewnością skranie serca wszystkich gości. Do bigosu z kolei będziemy potrzebować mięso wieprzowe, chudą kiełbasę, boczek wieprzowy, cebulę, kapustę kwaszoną, suszone grzyby i przyprawy: sól, pieprz, vegetę, ziele angielskie, listek laurowy. Gotowanie rozpoczynamy od rozpalenia kociołka; następnie wrzucamy do niego średniej wielkości pokrojone w kostkę 10 dag boczku i małe pętko kiełbasy. Podsmażone wyjmujemy z kociołka i odstawiamy. Kroimy w kostkę 4 cebule, 1 kg kapusty i 0,5 kg mięsa wieprzowego. Następnie dodajemy przyprawy i grzyby i gotujemy w kociołku przez 2 godziny. Na koniec dodajemy wcześniej podsmażony boczek i kiełbasę i całość gotujemy kolejne pół godziny. Smak i zapach tak przygotowanego bigosu polowego stanie się specjałem Twoich spotkań w ogrodzie.
Odpowiedni sprzęt
Żeby przygotowane przez nas specjały miały jak najlepszy smak warto zakupić porządny kociołek żeliwny. Naczynia polskiej produkcji firmy KingCook to sprzęt wysokiej jakości, wykonany z żeliwa szarego, które nadaje potrawom niepowtarzalny aromat. Ściany i dno kociołka mają właściwości równomiernego nagrzewania się, a biała emulsja kociołków węgierskich od wewnątrz zabezpiecza jedzenie przed przywieraniem. Gotowanie w dobrej jakości kociołkach żeliwnych to nie tylko doskonały smak potraw i komfort korzystania. Jest to także inwestycja na długie lata; z powodzeniem będziemy mogli użytkować naczynie i zachwycać gości unikatowymi smakami.