paleniskoogrodowefirepitmalta
Paleniska

Palenisko – modny element architektury ogrodowej

Paleniska używa się na wieloraki sposób, do tego jego piękna prezencja sprawia, że krajobraz ogrodowy wygląda magicznie. Można wykorzystać je do przyrządzania potraw na grillu i w kociołku węgierskim, zrobić wędzarnie ogrodową i zapewnić ciepło podczas każdego przyjęcia na świeżym powietrzu. Jedno urządzenie, a tyle zastosowań!

Palenisko ogrodowe – funkcjonalność i piękno

Palenisko ogrodowe można podsumować trzema słowami: funkcjonalność, gospodarność i piękno. Jego kształt jest owalny lub kwadratowy. Dzięki nowoczesnemu designowi urządzenia, możemy w prosty sposób ozdobić nasz ogród i nie tylko. Palenisko jest bardzo lekkie, dlatego bez problemu możemy przenosić je z miejsca na miejsce w ogrodzie oraz zabrać ze sobą w podróż poza miasto – urozmaici każde ognisko nad jeziorem. Niewątpliwą zaletą paleniska jest to, iż można rozpalić je w dowolnym miejscu o każdej porze roku – zapewniają eksperci z CookKing. Wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej urządzenie sprawi, iż wieczorne spotkania z przyjaciółmi na tarasie lub w ogrodzie będą niepowtarzalne i klimatyczne. Palenisko ogrodowe przede wszystkim zapewnia ciepło, ale można wykorzystać je również do przyrządzania potraw zastępując tradycyjnego grilla, czy ognisko, a nawet wędzarnie. Im większe, tym więcej potraw można na nim przygotować jednocześnie, co pozwoli zaoszczędzić czas. Praktyczne i estetyczne rozwiązanie dla każdego ogrodu.

Jedzenie prosto z paleniska

Palenisko jest rewelacyjną alternatywą dla grilla i tradycyjnego ogniska, gdyż może łączyć w sobie te dwa elementy. Wystarczy tylko rozpalić palenisko, postawić nad nim trójnóg i zawiesić ruszt lub kociołek węgierski. Nóżki pozwalają kontrolować wysokość, dzięki czemu możemy regulować temperaturę i nie pozwolić do spalenia potraw.

Kociołki wykonuje się ze stali nierdzewnej lub żeliwa i zawiesza nad ogniem. Ciepło wewnątrz kociołka rozprowadza się równomiernie, a potrawy zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Kociołek węgierski umieszczony nad paleniskiem wygląda spektakularnie i oryginalnie, a architektura krajobrazu zyskuje na nowoczesności. Możemy przyrządzić w nim wiele potraw, na Węgrzech słynne są głównie przepyszne gulasze i zupy, natomiast w Polsce dużą popularnością cieszy się bigos przygotowany w kociołku nad paleniskiem.

Potrawy z grilla zawieszonego nad paleniskiem zaspokoją głód nawet najbardziej wymagających gości. Szybki czas przyrządzania oraz niepowtarzalny smak jedzenia dzięki palenisku ogrodowemu, na którym przygotować możemy praktycznie wszystko – od tradycyjnych mięsnych potraw, po desery na ciepło, warzywa i serowe przekąski. Tradycyjne ognisko zostało zastąpione przez nowoczesne urządzenie, przy którym możemy spędzać czas pichcąc kiełbaski na patyku, a dodatkowo nie niszczyć ogniem krajobrazu wokół. Bardzo łatwo się czyści, a jego solidna konstrukcja pozwala cieszyć się z użytkowania przez wiele lat. Palenisko to dobry pomysł na wystrój ogrodu, a dodatkowo jest wygodne i bezpieczne w użytkowaniu.