Warzywa dają nieskończoną ilość kulinarnych kombinacji. Dzięki temu, że jest ich tak duża różnorodność, można uzyskać efekty zadowalające każdego gościa.
1. Cukinia oprószona serem
Jedną z wegańskich potraw jaka może znaleźć się na stole, jest łatwa i przyjemna w przygotowaniu grillowana cukinia oprószona serem. Cukinię pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm i przed położeniem na ruszt obtocz je w oliwie z oliwek z dodatkiem soli i pieprzu oraz przyprawy do grilla. Każdy kawałek cukinii należy opiec z obu stron, aż do uzyskania miękkości. Pod koniec pieczenia posyp cukinię startym serem gouda i poczekaj aż się rozpuści.
2. Grillowana cykoria z tofu
Kolejnym pomysłem, który możesz zaserwować na wegańskim obiedzie na świeżym powietrzu jest grillowana cykoria z tofu. Kilka sztuk cykorii przekrój wzdłuż i opłucz, natomiast tofu podziel na kawałki o grubości 1 cm. Tofu i cykoria nabiorą aromatu, jeżeli pokryjesz je zdecydowaną w smaku marynatą. W miseczce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz. Grilluj cykorię i tofu do momentu aż nabiorą rumianego koloru.
3. Faszerowana papryka
To nie koniec grillowej uczty. Swoich gości poczęstuj również faszerowaną kolorową papryką. Wybierz tą czerwoną i dla kontrastu żółtą, umyj je, przekrój na pół i usuń nasiona. Jako wypełnienie możesz użyć drobno posiekaną cukinię, pieczarki oraz pomidory, które doprawisz ulubionymi ziołami. Tak przygotowane papryki piecz ok. 30 min. i jeszcze gorące posyp startym serem. Jeżeli lubisz eksperymentować, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sam stworzył potrawy własnego pomysłu. Sztućce w dłoń i do dzieła!