Kuchnia węgierska, dzięki swoim charakterystycznym smakom, jest bardzo znana w Europie. Polakom kojarzy się głównie z ostrymi przyprawami, gulaszem i papryką. Dania z tamtego regionu z łatwością można przygotować w kociołku węgierskim. Naczynie to, umieszczone na specjalnym trójnogu nad ogniem, pomoże nam przygotować tradycyjne węgierskie posiłki.
Cechy charakterystyczne kuchni węgierskiej
- wykorzystanie warzyw, szczególnie papryki, pomidorów, ziemniaków, marchwi, pietruszki i cebuli
- mięso, głównie wołowina, wieprzowina i cielęcina
- bogactwo przypraw, ostra i słodka papryka
- wykorzystanie smalcu i słoniny
- kiełbasy
- kluski
- ryby
Kociołek węgierski a kociołek żeliwny
Producenci kociołków ogrodowych oferują nam ich dwa rodzaje: węgierskie i żeliwne. Kociołek węgierski jest wykonany z żeliwa lub blachy nierdzewnej. Przy pomocy łańcucha zawiesza się go nad ogniem na specjalnym trójnogu. Jest idealny do przygotowywania dań jednogarnkowych. Kociołek żeliwny (myśliwski) wykonany jest z żeliwa, posiada także specjalną pokrywę. Świetnie sprawdza się, np. do duszenia mięsa. Produkty układa się w kociołku warstwowo, należy jednak pamiętać, aby na początku wyłożyć jego dno, np.liśćmi kapusty, które ochronią potrawę przed przywieraniem.
Akcesoria do kociołka
Wybór kociołka zależy od naszych potrzeb i dań, jakie chcemy w nim przyrządzać. Do kociołka powinniśmy dokupić specjalny trójnóg. Jest to konstrukcja, na której zawiesimy kociołek. Trójnóg umieszczamy nad ogniskiem lub paleniskiem. Duży wybór trójnogów i palenisk ogrodowych znajdziemy na stronie CookKing.
Przepis na gulasz węgierski
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 20 dag słoniny wędzonej
- 4 cebule
- 1 przecier pomidorowy (0,5 litra)
- pasta gulaszowa węgierska
- 4 papryki czerwone
- 2 łyżki papryki ostrej zmielonej i 2 łyżki papryki słodkiej zmielonej
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 kg ziemniaków
Przygotowanie:
Zawieszamy kociołek nad ogniskiem. Słoninę kroimy w kostkę i wrzucamy do kociołka. Gdy słonina się stopi, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pastę gulaszową i mieszamy. Następnie dodajemy paprykę mieloną oraz pokrojone w kostkę mięso. Gdy mięso się podsmaży, zalewamy winem i uzupełniamy wodą w taki sposób, żeby przykryła zawartość kociołka. Dodajemy przecier i dusimy na niewielkim ogniu przez dwie godziny, mieszając co jakiś czas. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone ziemniaki i paprykę. W razie potrzeby dolewamy wody. Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie.
Węgierskie leczo
Składniki:
- 4 papryki w różnych kolorach
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 30 dag słoniny
- kiełbasa
- słodka i ostra papryka w proszku, sól i pieprz
W kociołku roztapiamy słoninę i dodajemy podsmażoną cebulę. Kolejno wsypujemy paprykę w proszku, po dwie łyżki z każdego rodzaju. Następnie wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w ćwiartki pomidory. Dusimy około 10 minut i dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę. Po kwadransie nasze leczo będzie gotowe do jedzenia. Smacznego!