kociołek-afrykański-żeliwny-6-l
Kociołki Węgierskie

Potrawy, które ugotujesz na ognisku w kociołku emaliowanym

Jeśli posiadasz działkę bądź domek z ogródek, powinieneś wykorzystać ten potencjał i spróbować gotowania na ognisku. Jest to z pewnością wolniejszy proces niżeli przygotowanie posiłku na kuchence gazowej bądź elektrycznej, ale z pewnością smak potrawy ci to wynagrodzi, a gotowanie można połączyć z wieczornymi rozmowami przy ogniu. Aby ugotować coś na ogniu potrzebny ci będzie specjalny stelaż, a także kociołek emaliowany, który posłuży ci za naczynie.

Gotowanie na ognisku – odpowiedni kociołek

Aby z sukcesem przygotować potrawę na ogniu potrzebujesz odpowiedniego naczynia. Kociołek, którego będziesz używać powinien być wykonany z odpowiedniej grubości żeliwa, dzięki któremu naczynie będzie się szybko i równomiernie nagrzewać. Dodatkowo, tworzywo takie doda przyrządzonym posiłkom charakterystycznego smaku i zapachu. Aby zapobiec przywieraniu gotowanych potraw do wnętrza, najlepiej użyć kociołka emaliowanego, który zapobiegnie temu procesowi. Emalia, która pokrywa kociołek ułatwi także konserwacje i czyszczenie naczynia.

Gulasz z kociołka

Kociołek emaliowany doskonale nada się do przygotowania gulaszu. Dzięki tworzywu, jakim jest żeliwo oraz za sprawą dymu wydobywającego się z ogniska potrawy mięsne mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Do przygotowania tej potrawy będziesz potrzebować:

  • kilogram mięsa wołowego
  • pół kilograma boczku
  • pół kilograma cebuli
  • pół kilograma papryki
  • pół kilograma marchewki
  • przecier pomidorowy (dodany wedle uznania)
  • kilogram ziemniaków
  • czosnek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, kminek

Pokrój mięso oraz warzywa, uprzednie je myjąc. Następnie rozpal ogień i nagrzej naczynie. Kiedy to nastąpi wrzuć boczek i często mieszając, podsmaż. Dodaj cebulę i mięso wołowe i kontynuuj podsmażanie cały czas mieszając. Kiedy cebula będzie zeszklona dodaj przecieru pomidorowego i pozostałe warzywa, a następnie zalej wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki. Gulasz gotuje się około godziny. Pod koniec gotowania dodaj sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy i gotuj jeszcze przez kilkanaście minut.

Grochówka

Kolejnym daniem, które możesz przyrządzić podczas gotowania na ognisku jest tradycyjna grochówka. Do przygotowania potrzebne będzie:

  • pół kilograma łuskanego grochu
  • kilogram wędzonych żeberek
  • pół kilograma ziemniaków
  • pół kilograma kiełbasy
  • pół kilograma boczku wędzonego
  • włoszczyzna
  • przyprawy (sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie

Do połowy wysokości kociołka emaliowanego wlej wodę, dodaj do niej żeberka i przyprawy. Gotuj żeberka przez pół godziny, a następnie dodaj warzywa pokrojone w kostkę. Mięso i cebulę podpiecz wcześniej na patelni i dodaj do kociołka. Na samym końcu dodaj groch i dopraw do smaku, a następnie gotuj przez około 40 minut, tak aby zupa była odpowiednio gęsta.

Zupa dyniowa

Późne lato i wczesna jesień to doskonały czas, aby ugotować wspólnie ze znajomymi zupę dyniową. Do jej przygotowania potrzebne będzie:

  • jedna duża dynia
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • miód
  • świeży imbir
  • olej roślinny
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Do kociołka emaliowanego wrzuć pokrojoną cebulę i duś ją, do momentu,w  którym się zaszkli. Następnie dodaj pokrojoną paprykę. Kiedy warzywa będa już szkliste, dodaj pokrojoną na kawałki dynię, a kiedy puści soki, zalej całość wodą do połowy wysokości. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy. Przed podaniem zupy dyniowej powinno się ją zmiksować.