Gotowanie w kociołku żeliwnym nie jest skomplikowanie. Znając kilka podstawowych zasad możemy tworzyć nieskończenie wiele wariacji pieczonek, duszonek i gulaszy. Dowiedz się jak przygotować swój kociołek żeliwny.
Rodzaje kociołków
Technologia przygotowania gotowania przepisów w kociołku żeliwnym zależy od tego jaki typ kociołka mamy. Rodzaje garnków żeliwnych na ognisko:
- kociołek żeliwny na trójnogu,
- kociołek żeliwny z trzema nogami.
W pierwszym przypadku żeliwny garnek jest podwieszany nad ogniskiem na trójnogu. Temperaturę gotowania można regulować manewrując kołowrotkiem z łańcuchem, który podwyższa lub obniża kociołek. Dania można gotować pod przykryciem. To idealne rozwiązanie pasujące do gulaszy, do których trzeba zaglądać i mieszać, od czasu do czasu. Duży wybór kociołków z trójnogami znajdziemy na stronie Cookking.pl.
Kociołek do którego są przymocowane trzy żeliwne nogi wstawia się bezpośrednio do ogniska. Można przygotować w nim pyszne pieczonki. Składające się z warstw warzyw i mięsa. Boki naczynia należy wyłożyć liśćmi chrzanu lub kapusty tak by pieczonka się nie przypaliła.
Całość przykrywamy pokrywką i dokręcamy śruby. Zapobiegnie to dostawaniu się zanieczyszczeń z ogniska do środka. Potraw w takim kociołku nie możemy mieszać, ponieważ mogłoby to grozić poparzeniem lub wpadnięciem do ogniska. Dlatego należy pamiętać, by podczas przygotowania wlać do środka odpowiednią ilość płynów. Może to być woda, rosół lub wino pasujące do użytych składników.
Niezależnie od typu kociołka pieczemy nad żarem, a nie ogniem. W przeciwnym razie nasze potrawy się przypalą z zewnątrz, a w środku będą surowe.
Jak przygotować swój kociołek żeliwny
Zaczynając swoją przygodę z gotowaniem na powietrzu najlepiej zacząć od czegoś prostego, jak pieczonka z karkówką, do przygotowania której potrzebujemy:
- pół kilograma karkówki,
- kilogram ziemniaków,
- 3 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- liście chrzanu do wyłożenia garnka,
- 6 średnich marchewek,
- odrobina boczku lub wędzonej szynki,
- 2 papryki,
- szklanka czerwonego, wytrawnego wina,
- pieprz i sól.
Mięso i warzywa kroimy w średniej wielkości kostkę i układamy na przemian na liściach w kociołku. Pamiętamy o czosnku, dodajemy sól i pieprz. Całość podlewamy winem i przykrywamy liśćmi. Nakładamy pokrywkę i pieczemy przez półtorej godziny.
To danie można przygotować w dowolnym modelu. Kociołki żeliwne na ognisko dają wiele kulinarnych możliwości. Warto spróbować gulaszu przygotowanego w garnku zawieszonym nad ogniskiem.
Gulasz z kociołka po węgiersku
Składniki:
- kilogram mięsa wieprzowego,
- 2 czerwone papryki,
- 2 duże cebule,
- 2 łyżki pasty z wędzonej papryki,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 mililitrów oleju z oliwek,
- pół litra przecieru pomidorowego,
- szklanka wody,
- pieprz, sól, ostra papryka do smaku.
Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Do kociołka wlewamy olej i obsmażamy na nim mięso. Gdy zmieni kolor dodajemy cebulę, czosnek przeciśnięty przez prasę i paprykę. Dolewamy wodę i przecier pomidorowy. Na koniec wrzucamy przyprawy łącznie z pastą z wędzonej papryki. Gotujemy przez godzinę nad żarem od czasu do czasu mieszając.
Dania przygotowane nad ogniskiem mają niepowtarzalny aromat. Dym wzbogaca ich smak o wędzone nuty. Gotowanie w ten sposób samo w sobie jest ciekawym przeżyciem, a do tego możemy cieszyć się pysznym, jednogarnkowym jedzeniem, które rozgrzeje mroźnie wieczory.
To, że lato dobiegło końca nie znaczy, że musimy rezygnować z potraw przygotowanych nad ogniem. Na grillach takich jak te dostępne w ofercie Cookking.pl możemy piec mięsa i warzywa przez cały rok. Nie dając się zimnu na zewnątrz nudzie w kuchni. W patrzeniu na płomienie jest coś pierwotnego, co może poprawić nam nastrój w czasie, gdy promienie słoneczne są rzadkim widokiem.