Ciepłe miesiące roku, czyli późna wiosna i lato to doskonały czas na to, aby spędzać czas na świeżym powietrzu. Jeśli posiadasz działkę za miastem albo mieszkasz w domu z ogródkiem, nie zmarnuj tego potencjału i zaproś rodzinę bądź grono znajomych do wspólnej zabawy na świeżym powietrzu. Z użyciem odpowiedniego paleniska ogrodowego urządzisz udane przyjęcie z ogniskiem.
Ognisko w ogrodzie – czy to bezpieczne
Wielu osobom ognisko kojarzy się przede wszystkim z obozami i koloniami, kiedy to na polanach bądź w lesie zbierało się gałęzie, aby później rozpalić ogień i wspólnie upiec kiełbaski. Chyba każdy posiada choć jedno takie miłe wspomnienie. Jednak na myśl o rozpalaniu ogniska przy domu zapewne czujesz lekki niepokój. Jeśli posiadasz odpowiednie palenisko ogrodowe, twoje obawy są niepotrzebne. Paleniska ogrodowe wykonane są z wysokiej jakości materiału, a wklęsły kształt uniemożliwia rozprzestrzenianie się palonego drewna, nawet przy silnych podmuchach wiatru.
Co będzie potrzebne?
Oprócz odpowiedniego paleniska ogrodowego, które umożliwi bezpieczne rozpalenie ognia, potrzebne będą także miejsca do siedzenia. Dobrze sprawdzą się w tej roli podłużne ławki, fotele ogrodowe, a nawet pieńki drzew. Ważne, aby każdy znalazł sobie wygodne miejsce przy ognisku. W pobliżu paleniska powinien znajdować się także stolik z przygotowanym jedzeniem, sztućcami i talerzami. Na przyjęcie w ogrodzie najlepiej sprawdzają się papierowe tacki, nie ma obawy, że coś się potłucze bądź zniszczy i jest to duża wygoda w późniejszym sprzątaniu. Potrzebne będa także szpikulce na które goście będą mogli nadziewać kiełbaski.
Jakie przekąski przygotować?
Kiełbaski to podstawa udanego ogniska. Nie obejdzie się także bez ziemniaczków zawiniętych w folię aluminiową, które będzie można upiec w żarze paleniska ogrodowego. Oprócz tych podstawowych przekąsek warto przygotować także kilka innych smakołyków. Na taką okazję sprawdzą się również:
- słodkie pianki (dostępne w każdym sklepie spożywczym, doskonale sprawdzą się na wieczór przy ogniu. Kilka pianek nadziej na kij, a kiedy się przyrumienią, przełóż je na krakersa i całość przykryj kolejnym krakersem. Słodko – słona przekąska gotowa)
- kolby kukurydzy ( to doskonały produkt do pieczenia na ogniu. Podłużny kształt świetnie nadaje się do nadziania i z pewnością utrzyma się na kiju. Dodatkowo, kukurydza z ogniska smakuje naprawdę dobrze).
- szaszłyki mięsno – warzywne ( na szpikulce zamiast kiełbasy możesz nadziać przyprawione kawałki piersi z kurczaka, a także warzywa, na przykład cebulę, pomidory, paprykę czy cukinię. Kiedy całość będzie gotowa, ostrożnie zsuń wszystkie produkty na talerz).
- pieczone warzywa (oprócz ziemniaków, do paleniska ogrodowego możesz wrzucić także inne warzywa. Dobrze sprawdzi się cebula, marchewki, późnym latem doskonała będzie także dynia. Upieczone w żarze warzywa będą świetnym dodatkiem do kiełbaski).
Dodatkowe atrakcje
Na przyjęciu w ogrodzie nie może zabraknąć muzyki. Postaraj się zorganizować głośniki, a jeśli ty lub ktoś z twoich gości posiada gitarę, koniecznie powinna pojawić się na ognisku, tworząc niepowtarzalny klimat i atmosferę. Warto przygotować również kilka gier. Dobrze sprawdzi się tabu oraz kalambury. Można urządzić także wspólne śpiewanie przy ogniu. Paleniska ogrodowe pozwalają na rozpalenie ogniska o dużej średnicy, dzięki czemu długo nie wygaśnie i każdy z zaproszonych gości znajdzie przy nim miejsce.