kociołki żeliwne
Kociołki Żeliwne

Rdza na kociołku żeliwnym – sposoby jej usuwania

Zauważyłeś rdzę na swoim ulubionym kociołku żeliwnym lub innym naczyniu z żeliwa? Bez obawy, zardzewiałe patelnie, garnki czy kociołki na ognisko można uratować. Znając kilka skutecznych sztuczek, będziesz mógł przywrócić swoje żeliwo do idealnego stanu!

Czy żeliwo rdzewieje?

Rdza pojawiająca się na kuchennych akcesoriach to problem wielu pasjonatów gotowania. Niestety żeliwo, uważane za najtrwalszy materiał na naczynia do gotowania również rdzewieje. Czy to oznacza, że należy je wtedy wyrzucić? Oczywiście, że nie. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby na usunięcie rdzy z żeliwnego kociołka czy patelni.

Przyczyny rdzewienia żeliwa

Najczęściej żeliwo rdzewieje z powodu działania pary wodnej i wilgoci na powierzchni naczynia, kiedy zbyt długo je namaczamy czy niezbyt dokładnie wycieramy. Rdza może też być wywołana przez pewne biologiczne czynniki, np. pojawienie się w garnku bakterii czy grzybów. Aby uniknąć problemu z rdzą, powinieneś unikać dłuższego kontaktu żeliwa z wilgocią.

Jak uniknąć rdzewienia żeliwnych kociołków?

Aby chronić naczynia żeliwne przed powstawaniem rdzy, nie należy myć ich w zmywarce, a także przy użyciu silnych środków myjących i szorstkich gąbek. Przy żeliwie najlepiej się sprawdza sama ciepła woda! Nie powinno się również przechowywać naczyń żeliwnych przykrytych pokrywką – może to namnożyć bakterie w ich wnętrzu, a w konsekwencji – pojawienie się rdzawych śladów.

Kociołki żeliwne – jak usunąć z nich rdzę?

Do usuwania rdzy z kociołka żeliwnego będzie potrzebny ocet, płyn do mycia naczyń, szczotka do szorowania lub gąbka, ręczniki papierowe, olej roślinny. Aby pozbyć się rdzy ze swojego ulubionego kociołka żeliwnego, należy postępować według następujących wskazówek.

  • Na początku oceń, jak mocno zardzewiał kociołek. Jeśli warstwa rdzy jest powierzchowna, możesz pominąć ten krok i przejść do szorowania. W przypadku poważnie zardzewiałych kociołków żeliwnych zacznij od ich namoczenia. Wymieszaj biały ocet z wodą w równych częściach i w takim roztworze zanurz swoje żeliwne naczynie na mniej więcej 8 godzin – ocet rozpuszcza rdzę.
  • Kiedy masz już zlikwidowaną górną część warstwy rdzy, możesz przejść do kolejnego kroku. Wyszoruj żeliwo szorstką gąbką i wodą z płynem do naczyń, a następnie dokładnie wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym.
  • Teraz musisz stworzyć nową warstwę ochronną na swoim kociołku żeliwnym. Natrzyj naczynie żeliwne olejem roślinnym i wypal w piekarniku lub zawieś kociołek na trójnogu nad ogniskiem. Powtórz to kilka razy. Pozwoli to na stopniowe tworzenie ochronnych warstw, co zapewni lepszą powierzchnię do gotowania i ochronę przed rdzą.

Kociołki żeliwne – przechowywanie

To, jak gotujesz i w jaki sposób czyścisz swój kociołek, jest ważne, ale nie mniej istotny jest sposób jego przechowywania. Wszystkie naczynia żeliwne należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu o niskiej wilgotności. Nadmiar wilgoci spowoduje powrót rdzy.

Kociołki żeliwne – trwałość i uniwersalność

Naczynia żeliwne uważane są za jedne z najbardziej trwałych akcesoriów do gotowania. Wymagają jednak odrobiny uwagi i odpowiedniej pielęgnacji. Prawidłowo sezonowane i przechowywane w odpowiednich warunkach odwdzięczą się należycie. Posłużą przez wiele lat w dobrym stanie. Gdy pojawią się problemy z ich konserwacją nie zniechęcaj się, rdzę także można usunąć, warto jednak pamiętać, że lepiej zapobiegać takim sytuacjom.

Więcej informacji o kociołkach żeliwnych znajdziesz tutaj https://gotowanienapowietrzu.pl/kociolki-zeliwne/