grill ogrodowy
Grille Grille na trójnogu

Relaks w ogrodzie

Duży, zielony ogród z altanką lub tarasem to marzenie każdego posiadacza domu jednorodzinnego. Wraz z urządzaniem ogrodu inwestujemy w sprzęt przeznaczony do gotowania na świeżym powietrzu. Zanim zainwestujemy w grill ogrodowy warto zapoznać się z różnymi modelami. Nie wszystko będzie nam odpowiadać i nie każdy ogród ma wystarczająco dużo miejsca na grill węglowy. Przy odpowiedniej architekturze zieleni grill ogrodowy będzie nie tylko przydatnym urządzeniem podczas spotkań ze znajomymi, ale także ozdobą. Zanim przystąpimy do zakupów zastanówmy się, jak często będziemy używali grilla i ile osób będzie uczestniczyło w spotkaniach?

Grill na trójnogu

W niewielkim ogrodzie, gdzie liczy się każdy centymetr warto zastanowić się nad grillem na trójnogu. Urządzenie jest o tyle praktyczne, że w każdej chwili można je złożyć bez uszczerbku w architekturze. Grill na trójnogu potrzebuje jedynie równej powierzchni. Całe urządzenie to doskonałe rozwiązanie, które można zabrać ze sobą wszędzie. W odróżnieniu od grilla węglowego, jego złożenie zajmuje chwile. Jest to prawdziwy hit wśród osób, które dużo podróżują, czy to na wakacje, czy na działkę. Grill na trójnogu jest dostępny w róznych rozmiarach. Od 60-70 centymetrów, a jego wysokość to 180 centymetrów.

Grill węglowy

Najpopularniejszy model grilla w Polsce. Grille węglowe kupujemy najchętniej, kojarzą się w praktycznością i stabilnością. Aby grill węglowy wyglądał estetycznie w naszym ogrodzie należy wybrać odpowiedni rozmiar. Tak samo jak przy grillach na trójnogu można zaaranżować przestrzeń odpowiednią ją wypełniając, ale nie zagracając. Grill węglowy szczególnie przypadnie do gustu osobom, które rzadziej wyjeżdżają i często grillują w domu. Powierzchnia rusztu jest na tyle duża, że jednocześnie można przyrządzać kilka dań. Dodatkowo wysoka jakość produktu i odpowiednia konserwacja sprawiają, że sprzęt będzie nam służył przez wiele lat.

Jak rozpalić grill?

Niezależnie od tego, który grill stanie w naszym ogrodzie proces rozpalania będzie ten sam. Do rozpalenia używamy drewna z drzew owocowych, węgla lub podpałki w kostkach. Następnie czekamy aż całość zacznie się żarzyć. Nigdy nie kładziemy jedzenia na żywy ogień. Zmienia to smak potraw, a związki chemiczne, które się tworzą mogą być niezdrowe lub nawet trujące dla człowieka. Dym powinien delikatnie podpiekać nasze potrawy.

Akcesoria do grilla

Poza odpowiednim grillem, do całego gotowania potrzebne są inne akcesoria. Jeśli decydujemy się na grill na trójnogu potrzebny będzie ruszt o odpowiednich rozmiarach. Wysokiej jakości ruszt sprawdzi się przez długie lata. Różne rozmiary ułatwią wybór najlepszego modelu. Dodatkowym elementem, który może służyć samodzielnie, jak i przy grillowaniu jest palenisko. Najlepiej wybierać te, które są z surowej stali. Palenisko sprawdzi się jako dodatkowe źródło oświetlenia w ogrodzie i ciepła. Ponadto bezpieczny model wyróżnia się głęboką misą, co zabezpiecza nas podczas silnego wiatru. Palenisko można postawić w dowolnym miejscu i łatwo przetransportować.