Pierwszy wiosenny grill to ważne wydarzenie i wielu z nas czeka na nie z niecierpliwością, ponieważ miło jest przypomnieć sobie atmosferę spotkań na świeżym powietrzu po kilkumiesięcznej przerwie. Rozgrzewające słońce, kojący widok fauny i flory, pasjonujące dyskusje z zaproszonymi gośćmi i smak grillowanych potraw… czy jest lepszy sposób na spędzenie wolnego czasu? Wiosenny klimat i zdrowe, lekkie oraz pełnowartościowe dania to przepis na udaną imprezę.
Bądź fit, czyli jaki gatunek mięsa wybrać?
Sezon na grillowanie dopiero się zaczął, więc to ogromny powód do radości, ponieważ przed Tobą, Twoją rodziną i znajomymi jeszcze niejedno spotkanie przy ruszcie. Z jednej strony chciałbyś, żeby takich spotkań było jak najwięcej, z drugiej zastanawiasz się czy nadmiar spożywanych potraw z grilla nie odbije się na Twoim zdrowiu. Jednym ze sposobów, by zadbać o swoje ciało jest dobranie odpowiednich składników, które wykorzystasz do przygotowania grillowego jadłospisu.
Przede wszystkim, zamiast tłustej karkówki, kiełbasek czy boczku, wybierz białe mięso, które smakuje równie dobrze, a jest o wiele bardziej korzystne dla zdrowia. Delikatne mięsa drobiowe posiadają mnóstwo wartości odżywczych i przede wszystkim są lekkie, więc biesiadnikom nie grozi to, że będą czuli się senni czy ociężali. Białe mięso szybko się piecze i nie wymaga wielogodzinnego namaczania w marynacie.
Urozmaiceniem grillowego menu mogą być również ryby, które ze względu na bogactwo sprzyjających zdrowiu składników zdobędą wielu zwolenników. Ryby to doskonała alternatywa dla tradycyjnej kiełbasy z rusztu, gdyż: łatwo się ją przyrządza, odpowiednio doprawiona jest smaczna i przede wszystkim jest doskonałym źródłem soli mineralnych, witamin, białka i kwasów omega-3. Jeżeli chcesz zaskoczyć gości, upiecz np. łososia, pstrąga lub dorsza, które z powodzeniem mogą być głównym daniem grillowego obiadu.
Sposób na zdrowie… wegański grill.
Jesteś zwolennikiem oryginalnych pomysłów i chciałbyś, żeby zorganizowany przez Ciebie grill odbiegał od powszechnie panujących standardów? Grill wegański jest doskonałą ideą, jeżeli zależy Ci na zdrowiu gości i na tym, by przez cały czas trwania imprezy czuli się lekko, ale jednocześnie najedzeni i pełni energii. Ogromna dostępność różnego rodzaju warzyw daje Ci możliwość wykonania dowolnych, nawet najbardziej wymyślnych dań. Wystarczy, że umiejętnie je doprawisz i zadbasz o odpowiedni stopień wypieczenia, a smakiem na pewno nie będą odbiegać od tradycyjnych mięsnych potraw.
Warzywa to wdzięczy surowiec do kuchennej obróbki, bo nie tylko są smaczne, ale także pięknie wyglądają na talerzu. Wielokolorowe i pożywne dania stworzysz z pieczarek, papryki, ziemniaków, cebuli, bakłażana, brokuła, kalafiora i wielu innych zielonych produktów. Wyobraźnia podpowiada Ci, że szaszłyki zawojują kubki smakowe gości? A może chcesz popisać się swoim kulinarnym talentem i przyrządzisz jedyne w swoim rodzaju faszerowane pieczarkami ziemniaki, które posypiesz drobno posiekaną pietruszką? Daj upust swoim umiejętnościom i zastaw biesiadny stół pysznym wegańskim jedzeniem o niezapomnianym smaku i aromacie.