dania z grilla
Grille

Sposób na dania z grilla

Pierwsze oznaki wiosny to pierwszy dym unoszący się nad każdym ogrodem- oznaka grilla. Nawet jeśli mimo słońca, temperatura nie zachęca, my zachęcamy do poznania kilku prostych sposobów na grilla. Wraz z sezonem letnim zaczyna się czyszczenie sprzętu, a w niedługim czasie pierwsze karkówki lądują na ruszcie. Poznaj proste i smaczne przepisy.

Dania z grilla: Szaszłyki

Najprostsze danie. Potrzebujemy kiełbasy, boczku, papryki, cebuli i patyczków do szaszłyków. Wszystkie składniki kroimy w plastry, a następnie nadziewamy na patyk. Szybko, prosta, a co najważniejsze smacznie! Co będzie potrzebne?

  • pętko kiełbasy
  • 0,5 kg boczku
  • 4 papryki
  • 4 cebule

Gotowe szaszłyki kładziemy na grillu i pieczemy przez ok. 15 minut aż się zarumienią. Składniki można do woli mieszać i zmieniać.

Dania z grilla: marynowana karkówka

  • 0,5 kg karkówki
  • olej
  • przyprawy i zioła

Karkówkę kroimy w plastry, a następnie moczymy wcześniej zrobionej marynacie. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie mięso zmięknie i nabierze smaku przypraw. Następnie mięso grillujemy ok. 20 minut. W międzyczasie mięso posypujemy przyprawami dla lepszego smaku.

Dania z grilla: Grillowane ziemniaki w mundurkach

  • 2 kg ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • zioła i przyprawy

Ziemniaki dokładnie myjemy. Następnie kroimy je na pół. Obtaczamy w oliwie i posypujemy wybranymi ziołami i przyprawami. Kładziemy na ruszt. Danie będzie gotowe, kiedy ziemniaki będą miękkie. Cały proces zajmie ok. 30 minut.

Dania z grilla: Łosoś z grilla

  • płaty łososia
  • cytryna
  • oliwa
  • zioła i przyprawy

Gotowe płaty kroimy na mniejsze części. Następnie smarujemy oliwą, posypujemy przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny. Całe danie zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 15 minut do lodówki, aby całość przeszła ziołami. Po upływie czasu rybę w folii kładziemy na ruszt na ok. 30 minut.

Grill węglowy czy trójnóg?

Na obu rodzajach grilla przygotujemy te same dania, dlatego wybór należy do nas. Eksperci z Gotowanie na powietrzu podpowiadają, że jeśli często wyjeżdżamy lepszym rozwiązaniem będzie trójnóg. Łatwo go zapakować do samochodu i jest poręczniejszy niż grill węglowy. Z kolei na grillu węglowym jednocześnie możemy robić kilka dań. Grill węglowy pomieści dużą ilość jedzenia.

Dobre grillowanie to znaczy jakie?

Przede wszystkim trzeba pamiętać o odpowiednim rozpaleniu grilla. Do rozpalenia używamy drewna- najlepiej z drzew owocowych lub węgla. Nigdy nie stosujemy drewna iglastego, bo jego substancje pod wpływem wysokiej temperatury mogą szkodzić zdrowiu i popsuć smak potraw. Do rozpalenia użyć można podpałki w kostkach. Warto pamiętać, że grill musi się żarzyć, a nie płonąć. Dania powinny powoli dochodzić w dymie. Nigdy nie wsadzamy jedzenia w żywy ogień.

Jak dbać o bezpieczeństwo?

Zawsze przy grillu powinna stać osoba trzeźwa. Nie należy dopuszczać do niebezpiecznych sytuacji. Dzieci i zwierzęta powinny być jak najdalej od gorącego urządzenia. Pod ręką trzeba mieć wodę lub piasek. Po skończonym grillowaniu nie polewamy rusztu wodą, tylko spokojnie czekamy aż ostygnie. Zanim przystąpimy do czyszczenia całości grill musi być zimny. Czyszczenie powinno być dokładne, aby na ruszcie nie zostały resztki jedzenia. W innym wypadku popsuje to smak kolejnych dań i będzie zwyczajnie niezdrowe.