trójnogi
Trójnogi

Trójnóg – i do grilla, i do kociołka, czyli różne warianty wykorzystania

Trójnóg ogniskowy czy trójnogi nad ognisko to konstrukcje, które pozwalają na przygotowanie dań bezpośrednio nad ogniem, na świeżym powietrzu. Stalowa, trójnożna konstrukcja pozwala cieszyć się wyszukanymi potrawami, w zależności od potrzeb. W jaki sposób możemy wykorzystać trójnóg? Istnieją różne możliwości, zobacz zastosowanie trójnoga i zdecyduj, która opcja najbardziej Ci się podoba.

Trójnogi do kociołka

Wyposażony w łańcuch trójnóg, pozwala na zamontowanie kociołka węgierskiego. Trójnogi do kociołka to idealne rozwiązanie dla osób lubiących spędzać długie godziny przy ognisku i pichcić. Dania z kociołka wychodzą niezwykle aromatyczne. Każdy, kto próbował kiedykolwiek dania przyrządzonego w ten sposób, wie, że gotowanie w kociołku ma niepowtarzalny klimat, a potrawy z niego niesamowity aromat i smak. Trójnogi do kociołka umożliwiają zawieszenie garnka nad ogniskiem, zdecydowanie ułatwia to gotowanie w kociołku. Łańcuch na kołowrotku pozwala regulować wysokość, na jakiej znajduje się naczynie i uniknąć przypalenia potrawy. Do najpopularniejszych dań przyrządzanych w kociołku węgierskim należy gulasz węgierski i zupa rybna, choć znawcy “kociołkowania” twierdzą, że każde danie w nim przygotowane będzie wyborne. Trójnóg do kociołka spokojnie możemy zabrać na wakacje, by wśród natury cieszyć się zarówno świetnym towarzystwem, jak i wspaniałymi potrawami.

Trójnogi grill

Grill na trójnogu to kolejne zastosowanie tej konstrukcji. Do trójnoga, zamiast kociołka zawiesić możemy ruszt. Zyskujemy w ten sposób możliwość grillowania. Najczęstsze wymiary rusztów do grilla to pomiędzy 50 cm a 80 cm, a od jego wielkości zależy ile potraw będziemy w stanie jednocześnie upiec. Im większa grupa osób, tym większy ruszt. Podobnie jak w przypadku kociołka, grille trójnogi umożliwiają kontrolę nad pieczonymi przysmakami. Skorzystanie z trójnoga do przygotowania grilla umożliwia grillowanie nad ogniskiem, co nie jest takie oczywiste. Zwykle myśląc o grillu, wyobrażamy sobie grilla na węgiel drzewny, gdyż był to najpopularniejszy rodzaj grilla. Obecnie jednak organizacja grilla jest jeszcze prostsza. Wystarczy trójnóg, ruszt… i gotowe.

Trójnogi nad ognisko, czy może nad palenisko?

Grille trójnogi czy trójnogi do kociołka służą, jak już wcześniej wspomniano do rozstawienia nad ogniskiem. Czy jednak ognisko jest elementem niezbędnym, by przygotować grilla lub danie z kociołka? Owszem, ognisko musi być. Nie musi być ono jednak tradycyjne, można je przygotować w palenisku na ognisko! Palenisko ogrodowe pozwala na urządzenie ogniska tam, gdzie rozpalać go nie wolno. W tym przypadku warto jednak przed jego rozpaleniem dokładnie zapoznać się z przepisami, jakie obowiązują na danym terenie. Palenisko to także dobre rozwiązanie w miejscach, gdzie nie chcemy urządzać tradycyjnego ogniska np. w ogrodzie – by nie niszczyć podłoża. Grille trójnogi czy trójnogi do kociołka sprawdzą się tak samo dobrze w zestawieniu z paleniskiem, jak i z ogniskiem. Trójnogi nad ognisko są więc idealnym rozwiązaniem zarówno we własnym ogrodzie, jak i na wyjeździe, a także wtedy, gdy nie chcemy, bądź nie możemy rozpalić zwykłego ogniska.

Ogniska cieszą się ogromną popularnością, lubimy spędzać przy nich czas na długich rozmowach w letnie wieczory. Trójnogi grill czy trójnogi do kociołka umilą jeszcze bardziej te chwile, pozwalając na przygotowanie pysznych przekąsek z rusztu, czy dań jednogarnkowych z kociołka.

Więcej o trójnogach można znaleźć na stronie https://gotowanienapowietrzu.pl/trojnogi/