wędzarnia ogrodowa
Wędzarnie

Wędzarnia ogrodowa – czy samodzielne wędzenie jest trudne?

Większość osób z uznaniem patrzy na swojskie wyroby, domowe wędzonki pochodzące z własnej wędzarni ogrodowej. Obecnie jednak, jeśli tylko dysponuje się odrobiną miejsca przy domu, ogródkiem lub działką za miastem jest to osiągalne dla każdego. Grille i wędzarnie ogrodowe stają się bardzo popularne, dlatego ofert jest coraz więcej a wedzarnia ogrodowa cena, wcale nie musi być bardzo wysoka. Czy jednak wędzenie w wędzarni ogrodowej jest trudne i czy każdy może się tego nauczyć?

Podstawa wędzenia, czyli dobra wędzarnia ogrodowa

Budowa wędzarni ogrodowej to dość wymagające zajęcie, na początek lepiej wybrać gotową wędzarnię ogrodową. Dobrym rozwiązaniem będzie wędzarnia ogrodowa metalowa. Wybierając wędzarnię, powinniśmy zwrócić uwagę na to, żeby jej obsługa nie była zbyt skomplikowana, gdyż wędzenie wtedy będzie dużo prostsze i łatwiej będzie się go nauczyć. Przydatną funkcją każdej wędzarni jest możliwość jej przenoszenia, warto więc zwrócić uwagę na modele przenośne wędzarni ogrodowych. Ciekawym modelem o łatwej obsłudze jest wędzarnia ogrodowa Berlin. Posiada uchwyty do przenoszenia, a w dolnej i górnej części obudowy znajdują się otwory do regulowania temperatury wędzenia czy ujścia dymu. Posiada też termometr, co ułatwia kontrolowanie temperatury i poradzi sobie z tym nawet osoba początkująca. Prosta budowa wędzarni ogrodowej pozwala szybko wdrożyć się w tajniki wędzenia.

Co trzeba wiedzieć przed rozpoczęciem pierwszego wędzenia?

Na ostateczny efekt wędzenia, czyli na to, jak będzie wyglądać i smakować, a nawet pachnieć nasza wędzonka ma wpływ kilka czynników. Są to przede wszystkim:
rodzaj wędzonego produktu (najczęściej wędzi się mięsa, choć popularne są również ryby, a nawet sery)
sposób przygotowania
sposób wędzenia (wyróżniamy wędzenie na zimno, na gorąco, a także wędzenie ciepłe).
W zależności od tego, co zamierza się wędzić, należy przygotować odpowiedni opał. Najczęściej do wędzenia w wędzarniach ogrodowych używa się drewna z drzew liściastych. Sprawdza się drewno buku, olchy, dębu czy jaworu. Bardzo chętnie jako opału do wędzarni ogrodowej wykorzystuje się też drewno drzew owocowych np. jabłoń, grusza i inne. Drewno jodły, świerku czy sosny bywa również czasem wykorzystywane do wędzenia, jednak wędzonki tak przygotowane są bardzo specyficzne i smakują głównie koneserom, ze względu na gorzkość i dość mocne pokrycie sadzą.

Zanim mięso trafi do wędzarni ogrodowej…

Jak już wspominaliśmy, wędzenie nie jest procesem trudnym i można się go nauczyć. Zanim jednak przejdziemy do procesu wędzenia, musimy jeszcze przygotować nasze wędzonki. Proces rozpoczynamy od peklowania. Może to trwać nawet kilka dni, warto więc wcześniej zaplanować działania. Po peklowaniu, jeśli przygotowujemy mięso, musimy je umieścić w siatkach i pozwolić mu obcieknąć. Przed samym wędzeniem nie można zapomnieć o obsuszaniu. Po przeprowadzeniu całego procesu nasze produkty są gotowe do wędzenia. Wędzarnia ogrodowa, do której trafią, powinna być już przygotowana (rozgrzana). Choć przygotowanie i wędzenie może na pierwszy rzut oka wydawać się skomplikowane, to wiadomo, że początki zawsze są najtrudniejsze. Prosta wędzarnia ogrodowa metalowa dodatkowo może ułatwić nam naukę. Z każdym kolejnym wędzeniem nabiera się wprawy, a po jakimś czasie, pewne rzeczy ocenia się, bazując na zdobytym już doświadczeniu. Samodzielne wędzenie to nie tylko dobry sposób na relaks i odpoczynek, to przede wszystkim pyszne, aromatyczne wędzonki o znanym i sprawdzonym składzie, jakich nie dostanie się w sklepie.

Grile i wędzarnie ogrodowe znaleźć można na naszej stronie gotowanienapowietrzu.pl