wędzarnia ogrodowa
Wędzarnie

Wędzarnia ogrodowa – sposób na zdrowe odżywianie

“Wiem, co jem” – takie hasło przyświeca coraz większej ilości świadomych konsumentów. Chcą decydować o tym, co spożywają, interesują się składem produktów spożywczych i wybierają te zdrowe i naturalne. Nie jest to jednak łatwe zadanie. Na sklepowe półki trafia coraz więcej przetworzonej i niezdrowej żywności i coraz trudniej znaleźć wśród nich rzeczy wartościowe. Jeszcze trudniej znaleźć obecnie dobre wyroby mięsne. Wędliny zawierają mnóstwo chemii i dodatków, ich smak też nie jest rewelacyjny. Zobacz, jakie jest na to rozwiązanie – domowe wędliny z wędzarni ogrodowej.

Wędzarnie ogrodowe – co można w nich przygotować?

Niezależnie czy to wędzarnia ogrodowa drewniana, czy wędzarnia ogrodowa z kamienia, każda wędzarnia domowa pozwala na przygotowanie podobnych produktów. Istnieją oczywiście pewne różnice, inny może być zakres dozwolonych temperatur i wyposażenie wędzarni ogrodowej, jednak w każdej przygotujesz domowe i smaczne mięsa, ryby lub sery.

Jaką wędzarnię domową wybrać – prosta wędzarnia ogrodowa

Każdy, kto marzy o domowych i zdrowych wędlinach i rybach z własnej wędzarni ogrodowej, musi zdecydować, jaką wędzarnie wybrać. Do najprostszych rozwiązań należy wędzarnia ogrodowa przenośna. Jej zaletą jest to, że zawsze można zmienić miejsce, gdzie stoi, do tego jest stabilna i nie wymaga takich nakładów pracy, jak wędzarnia ogrodowa drewniana czy z kamienia. W roli wędzarni domowej świetnie się sprawdzi wędzarnia ogrodowa metalowa, szczególnie dla początkujących.

Jak powinna być wyposażona wędzarnia ogrodowa by była użyteczna?

Oczywiście posiadanie wędzarni domowej jest pierwszym i podstawowym krokiem do tego, by uzyskać zdrowe i pyszne wędzonki. By jednak do tego doszło, nasza wędzarnia musi posiadać kilka niezbędnych elementów:

  • hak do wędzenia wędlin (różne długości)
  • haki do wędzenia ryb i kurczaków
  • siatka do wędzenia na leżąco
  • termometr

Zwykle nawet proste wędzarnie ogrodowe mają takie akcesoria, gdy jednak brakuje ich na wyposażeniu, trzeba je dokupić.

Wędzenie szynki, wędzenie ryb – co będzie potrzebne

Posiadając wędzarnie i niezbędne akcesoria do wędzenia trzeba jeszcze pomyśleć o tym, co uwędzimy w naszej wędzarni ogrodowej oraz co jest niezbędne do wędzenia. Do uzyskania zdrowych i smacznych wędlin bez konserwantów najlepiej wybrać sprawdzone mięso. Najlepszym wyborem jest oczywiście kupno od znanego gospodarza, nie zawsze jednak jest to możliwe. Wtedy pozostaje wybrać sprawdzoną rzeźnię. Uzyskanie zdrowych wędzonek to jednak nie tylko wybór mięsa czy ryb. Pozostaje kwestia odpowiednich przypraw. Chcąc zyskać jak najbardziej naturalne produkty, powinno się wybierać także naturalne przyprawy i samemu komponować z nich mieszanki. Ewentualnie można zdecydować się na mieszanki przypraw bez glutaminianu, jest to zdrowsza alternatywa dla popularnych sklepowych mieszanek.
Przed rozpoczęciem wędzenia trzeba jeszcze zaopatrzyć się w specjalne siatki do wędzenia szynek i nici wędliniarskie.

Na czym wędzić w wędzarni ogrodowej?

Mając już przygotowane do wędzenia szynki i ryby można rozpocząć proces przygotowywania swojskich, zdrowych przysmaków. W tym celu wybieramy odpowiednie drewno, najczęściej jest to drewno z drzew liściastych. Do popularnych należy olcha i buk, chętnie wykorzystuje się także drewno drzew owocowych np. śliwy, jabłoni, czereśni. Do wędzenia wykorzystuje się zarówno kawałki drewna, jak i zrębki wędzarnicze.

Wędzarnie ogrodowe znajdziesz tutaj https://gotowanienapowietrzu.pl/wedzarnie/