wędzarnia
Wędzarnie

Wędzarnia ogrodowa – jaka wędzarnia będzie dobra dla początkujących

Wędzenie w wędzarni ogrodowej staje się coraz bardziej popularne. Wpływ na to mają zapewne pogarszająca się jakość mięs i wędlin w sklepach oraz wysokie ceny za produkty ekologiczne, regionalne, które przynajmniej częściowo spełniają rosnące wymagania nabywców. W tej sytuacji wiele osób decyduje się na samodzielne wędzenie wyrobów. Osobom, które zastanawiają się nad wędzarnią ogrodową, a jest to ich początek z wędzeniem, polecamy zapoznanie się z tym tekstem.

Dlaczego samodzielne wędzenie w wędzarni ogrodowej ma sens?

Duży wpływ na podjęcie decyzji o posiadaniu wędzarni ogrodowej ma jak już wspomniano jakość gotowych wyrobów wędliniarskich. Jakość ta spada, wędliny faszerowane są chemią. Z drugiej strony swojskie produkty są dostępne po bardzo wysokich cenach. Wędzarnia ogrodowa umożliwia uzyskanie zdrowych i naturalnych produktów, dając dodatkowo możliwość decydowania, co jemy. Obecnie wzrasta świadomość żywieniowa wśród społeczeństwa, ludzie chcą decydować o tym, jakie jedzenie spożywają i chcą, by produkty te były nie tylko dobre, ale i zdrowe. Samodzielne przygotowywanie wędzonek we własnej wędzarni dla wielu osób staje się hobby. Dodatkowo dochodzi do tego satysfakcja z własnej pracy. Dobrze przygotowane wędzonki zyskują duże uznanie, a osoba, która je przygotowała może poczuć się doceniona.

Wędzarnia ogrodowa dla początkujących

Wędzarnia ogrodowa budowa, choć to kuszące rozwiązanie nie jest raczej dobrym pomysłem dla rozpoczynających przygodę z wędzeniem, niezależnie czy będzie to wędzarnia ogrodowa drewniana, czy murowana. Na początku lepiej skupić się na prostszych rozwiązaniach, które dadzą dość szybkie efekty przy niewielkim nakładzie wiedzy. Pozwoli to uniknąć zniechęcenia już na początku, gdyż wędzarnia ogrodowa budowa wymaga sporo wiedzy i umiejętności, którymi nowicjusz jeszcze nie dysponuje. Dobrym pomysłem będzie wędzarnia ogrodowa metalowa. Jest to prosta wędzarnia ogrodowa, idealna na start.

Wędzarnia ogrodowa przenośna – idealne rozwiązanie dla początkujących

Dobra wędzarnia dla początkujących to prosta wędzarnia ogrodowa. Dobrze sprawdzi się model metalowy. Idealna natomiast jest wędzarnia ogrodowa przenośna np. model Berlin. Jest to wędzarnia ogrodowa metalowa, która może być przenoszona w różne miejsca dzięki specjalnym uchwytom. Pozwala na to również waga wędzarni, jest to jedyne 20 kg. Początkowo możesz nie wiedzieć, jakie miejsce do wędzenia najlepiej wybrać, dlatego wędzarnia ogrodowa przenośna będzie w tej sytuacji dobrym wyborem. Prosta wędzarnia ogrodowa zapewnia również łatwe korzystanie z niej. Prosty sposób regulowania temperatury czy ujścia powietrza za pomocą otworów znajdujących się w jej dolnej i górnej części czyni ją przyjazną nawet początkującym.

Wędzarnia ogrodowa – w co się zaopatrzyć przed pierwszym wędzeniem

Przed pierwszym wędzeniem musisz przygotować opał do swojej wędzarni. Najczęściej do wędzenia mięs wykorzystuje się drewno owocowe np. wiśnia, jabłoń czy grusza. Od wyboru drewna zależy aromat i smak wędzonek. Lepiej unikać, szczególnie początkowo drewna drzew iglastych. Przydatne będą także zrębki do wędzenia. Produkty przed wędzeniem należy również odpowiednio przygotować.

Posiadając własną wędzarnię ogrodową, można się cieszyć aromatycznymi wędlinami własnej produkcji. Zdecydowanie przewyższają one w smaku gotowe, kupne produkty. Do wędzenia nadają się też ryby i sery – warto to wykorzystać i nie poprzestawać na wędzeniu mięsa. Choć wędzenie na początku może nie być prostą sprawą, to z czasem nabiera się wprawy, każdy kiedyś zaczynał.

Wędzarnie ogrodowe można znaleźć na naszej stronie https://gotowanienapowietrzu.pl/wedzarnie/