wedzarnia
Wędzarnie

Wędzarnia w ogrodzie – dlaczego warto ją mieć?

Domowe wędzenie to atrakcyjna metoda konserwacji wędlin, serów i ryb. Wyroby przygotowane przez nas samych są świeższe, smaczniejsze, nieobarczone substancjami konserwującymi jak w przypadku paczkowanej wędzonej żywności. Jeśli nigdy nie przyszło Ci do głowy, że mógłbyś wędzić sam – przekonaj się, że warto. To wcale nie jest trudne!

Na czym polega wędzenie? Wędzarnia ogrodowa

Wędzenie jest metodą konserwacji żywności – przetworów mięsnych, ryb, serów za pomocą dymu. Na skutek tego procesu produkty uzyskują specyficzny smak, zapach i zabarwienie powierzchni. Wędzenie nadaje jedzeniu charakterystycznych walorów; uzyskuje je na skutek oddziaływania różnorodnych składników dymu, otrzymywanego w wyniku powolnego spalania trocin z odpowiednich gatunków drewna. Produkty wędzone są odporniejsze na psucie dzięki impregnacji różnorodnych składników dymu wędzarniczego – mają one działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Na skutek obsuszenia wyroby mają także większą wartość pokarmową. O walorach smakowych i zapachowych wędzonych przysmaków nie trzeba mówić wiele – jest to popularny rarytas w polskiej kuchni, powszechnie lubiany i ceniony.

Własna wędzarnia – w czym wybierać?

Wędzenie możemy podzielić na trzy metody; wędzenie zimne, od 16 do 22 stopni Celsjusza, ciepłe, od 22 do 40 stopni Celsjusza i gorące – od 40 do 90 stopni. Urządzenia służące do wędzenia, czyli popularne wędzarnie są bardzo zróżnicowane pod kątem produkcji, materiałów, technologii i rodzaju produktów, które chcemy wędzić. W tradycyjnych wędzarniach produkty są zawieszane w komorze i co jakiś czas obracane ręcznie. Wędzarnia wcale nie musi być skomplikowanym mechanizmem; najprostsze, popularne zwłaszcza na wsiach wykonane są ze zwykłej beczki – skonstruowanie wcale nie wymaga wielkich umiejętności. Oprócz tego, mobilnym rodzajem wędzarni są wędzarnie na zrębki lub wędzarnie typu szafkowego. Są to wędzarnie mniejsze, dające możliwość przenoszenia, przeznaczone głównie do przyrządzania ryb, choć mają ponoć także zastosowanie w wędzeniu przetworów mięsnych. Najbardziej komfortową i opłacalną formą wędzarni jest posiadanie własnej wędzarni ogrodowej. Na rynku oferowane są sprzęty wykonane z różnych materiałów, o zróżnicowanej wielkości.

Zalety wędzarni ogrodowej

Na rynku możemy znaleźć wiele ofert dotyczących wędzarni ogrodowych. Wybierając w wędzarniach produkowanych w Polsce o lepszej jakości wykonania warto zapoznać się z ofertą producenta sprzętu i asortymentu do ogrodu CookKing. Dysponuje ona dwoma rodzajami wędzarni ogrodowej. Jest to sprzęt gwarantujący wysoką jakość przygotowania wędzonych produktów dzięki wyposażeniu – wędzarnie mają funkcję regulacji dymu i powietrza oraz termometr, a także uchwyty do swobodnego przenoszenia. Do zestawu dołączone są drewniane kołki, haki, siatka do wędzenia na leżąco, rozpraszacz dymu i popielnik. Wędzarnie zostały zaprojektowane w przemyślany sposób, tak by stanowić stabilną konstrukcję. Metoda wykonania i konserwacji blachy uodparnia sprzęt na uszkodzenia mechaniczne i działanie warunków atmosferycznych. Funkcjami ogrodowej wędzarni możemy cieszyć się nawet przez kilkanaście lat. Ponadto, estetyczny i klasyczny wygląd wędzarni nada twojemu ogrodowi dodatkowych walorów estetycznych – warto zakupić sprzęt będący inwestycją na długie lata, który zapewni nam dobrą jakość zarówno jeśli chodzi o wykonanie jak i działanie. Dobra wędzarnia w zdecydowany sposób wpływa bowiem na jakość wędzonych wyrobów.