Wiele mięs smakuje doskonale po uwędzeniu. Lekki zapach i posmak dymu doskonale komponuje się z konsystencją i smakiem ryb, mięsa i wędlin. Jeśli jesteś miłośnikiem wędzonych potraw, a posiadasz dom z ogrodem, możesz śmiało rozpocząć samodzielne wędzenie. Sprawdź, co warto wiedzieć, zanim urządzisz wędzarnie w ogrodzie.
Wędzarnia w ogrodzie – wybór odpowiedniego modelu
Wybierając wędzarnie powinieneś skupić się na tym, aby model, na który się zdecydujesz wykonany był w odpowiedni sposób i z wysokiej jakości materiału. Wędzarnie ogrodowe wyposażone są w specjalne przyrządy do regulacji dopływu powietrza oraz ujścia dymu, a także termometr do stałego kontrolowania temperatury. Wykonane są z wysokiej jakości blachy o odpowiedniej grubości, a od środka zakonserwowane olejem jadalny. Odpowiedni wybór wędzarni ma ogromny wpływ na smak produktów otrzymanych po wędzeniu, dlatego warto zadbać, aby była ona jak najlepsza.
Wędzarnia w ogrodzie – jakie drewno do wędzenia
Wybór odpowiedniego drewna jest również bardzo istotne w procesie wędzenia i może wpłynąć na smak otrzymanych produktów. Warto wiedzieć, aby przy wędzeniu unikać drewna z drzew iglastych, gdyż mogą one zawierać pozostałości po żywicy, która ma znaczący wpływ na zapach dymu, a w konsekwencji wpłynie także na zapach otrzymanych produktów. Ponadto drewno pochodzące od drzew iglastych może wpłynąć także na smak wyrobów, dodając im gorzkiego posmaku. Z tego względu lepiej stosować drewno pochodzenia z drzew liściastych. Wybór poszczególnego gatunku drewna do wędzenia powinien być uzależniony od tego, jaki rodzaj mięsa czy ryby chcesz wędzić.
Wędzarnia w ogrodzie – jak wędzić?
Cały proces wędzenia powinien rozpoczynać się od odpowiedniego przygotowania mięsa. Kawałki mięsa należy umyć i osuszyć, a następnie natrzeć przygotowanym wcześniej roztworem soli (solanka, peklosól), aby zachować barwę i wszystkie właściwości mięsa. Następnie przyprawiamy przygotowany kawałek, najlepiej czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym, Dobrego smaku i zapachu dodadzą także liście jałowca. Tak przygotowane mięso należy umieścić w garnku i odłożyć na jakiś czas w chłodne miejsce. Po kilku dniach mięso należy oczyścić z przypraw i uformować w taki sposób, aby było gotowe do powieszenia w wędzarni, używając do tej czynności bezbarwnego sznurka. W tym celu można użyć także gotowej siatki do wędzenia, która dostępna jest w sklepach. W międzyczasie należy ogrzać wędzarnię tak, by osiągnęła temperaturę około 50 stopni Celsjusza, Następnie można przystąpić do wieszania przygotowanych kawałków mięsa na hakach. Po kilku godzinach należy obrócić mięso na hakach, a następnie kontynuować wędzenie przez taką samą ilość czasu. Następnie należy wyjąć mięso i umieścić je w garnku z zimną wodą, w której należy sparzyć mięso, nie doprowadzając do wrzenia, a następnie zostawić mięsa w garnku do ostygnięcia. Kiedy wiesz już, jak wędzić samodzielnie możesz śmiało rozpocząć ten proces we własnym ogrodzie.