Wędzenie to bardzo popularna w Polsce metoda konserwacji żywności – mięs, ryb czy serów. Możemy zajmować się tym zarówno profesjonalnie jak i amatorsko, w domu – nic nie stoi na przeszkodzie aby spróbować sił w wędzeniu. Odrobina chęci, determinacja i kilka podstawowych w tym temacie informacji wystarczą, żeby z powodzeniem produkować domowe wędzone wędliny lub ryby. Jakie są rodzaje wędzarni? Czy jest to kosztowna inwestycja?
Wędzarnie ogrodowe – beczka
Wędzarnia z beczki jest bardzo popularnym rodzajem wędzarni w Polsce. Jest łatwa do wykonania i nie wymaga wykorzystania trudno dostępnych materiałów – co za tym idzie, nie generuje dużych kosztów. Wykorzystywana jest głównie na wsiach. Jej budowa składa się z beczki, przewodu dymowego i paleniska. Beczka powinna być bez wieka i dna (dno może mieć tylko otwór na przewód dymowy), a zamiast niej możemy wykorzystać także szafkę, skrzynię lub inne podobnego typu konstrukcje. U góry beczki powinny zamontowane być kije wędzarnicze oraz przykrycie – klapa bądź lniany worek. Przewód dymowy, którego zadaniem jest doprowadzenie dymu do wędzarni, może być różnej wielkości i średnicy, w zależności od kształtu przewodu. Długość może wynosić od 1 do 2,5 metra, średnica natomiast co najmniej 180mm dla okrągłego przewodu i minimum 20×20 cm dla przewodu kwadratowego. Przy wędzeniu na ciepło i gorąco natomiast, wykorzystuje się krótki przewód lub nawet się go wyklucza, a ogień pali się bezpośrednio nad wędzonkami. Z kolei palenisko – stanowi oddzielną konstrukcję, która łączy się z przewodem dymowym lub rozpalone jest w przewodzie.
Wędzarnie na zrębki – swoboda przenoszenia
Kolejnym rodzajem wędzarni może być wędzarnia na zrębki – jest jedną z wielu rodzajów wędzarni, które możemy przenosić. Podgrzewana ona jest palnikiem spirytusowym, ciepło uzyskuje się także z wykorzystania trocin. Służy głównie do wędzenia ryb; niewielkie wymiary wędzarni nie przekraczają kilkudziesięciu cm długości, sprzęt jest tani i prosty w użyciu. W procesie wędzenia dym powstaje w komorze wędzarniczej. Wędzonego pokarm powinien być na tacce, która uchroni dostanie się tłuszczu do żarzących się trocin. Wędzarnia tego typu doskonale nadaje się na wypady i wycieczki. Ma jednak małą pojemność, przez co jednorazowo możemy przygotować ograniczoną ilość jedzenia. Nie ma także możliwości podwieszenia.
Wędzarnia ogrodowa czyli jakość i wygoda
Wędzarnie ogrodowe, jak sama nazwa wskazuje są ulokowane w ogrodzie; są to konstrukcje większych rozmiarów, wykonane z różnych materiałów – wszystko zależy od producenta i modelu. Szukając sprzętu wyższej jakości, dzięki któremu w komfortowy sposób będziemy mogli przyrządzać wędzone przysmaki może być wędzarnia firmy CookKing. Sprzęt wykonany jest z blachy pomalowanej na czarno metodą proszkową – gwarantuje to odporność na uszkodzenia mechaniczne i warunki atmosferyczne. Dodatkowo wędzarnia posiada termometr, regulację dopływu powietrza od dołu i ujścia dymu od góry, posiada także uchwyty do przenoszenia. Ściany od wewnątrz zakonserwowane są olejem jadalnym. Dodatkowo zestaw zawiera kołki, haki, siatkę do wędzenia na leżąco, tackę na tłuszcz i popielnik. Wyposażenie zakupu gwarantuje więc komfort i dobrą jakość zarówno sprzętu jak i wędzenia. Warto zaznaczyć, że produkt jest produkcji polskiej; jakość rodzimej produkcji gwarantuje długi czas użytkowania – dobrą inwestycję na najbliższe kilkanaście lat. Taka wędzarnia stanowi nieodzowny element ogrodu, co przy estetycznym wykonaniu może być dużym walorem, nie tylko praktycznym ale także dekoracyjnym.