Wędzenie to od dawna bardzo popularna i tradycyjna metoda konserwacji żywności za pomocą dymu. Jeśli uwielbiasz smak i aromat wędzonych przysmaków, to warto zastanowić się nad umieszczeniem w swoim ogrodzie profesjonalnego sprzętu. Przydomowe wędzarnie są coraz bardziej popularne, dają możliwość amatorskiego wędzenie, które z pewnością sprawi wiele przyjemności, a co najważniejsze zadowoli Twoje kubki smakowe.
Wędzarnia przydomowa – najlepsza opcja dla Ciebie
Wędzarnie przydomowe to konstrukcje, które umieszcza się w ogrodzie. Są to sprzęty o różnych rozmiarach i wykonane z różnych materiałów, dzięki czemu możemy wybrać coś dostosowanego do naszych indywidualnych potrzeb. Najczęściej wykonane są jednak z grubej blachy stalowej zabezpieczonej proszkowo przed wysoką temperatura lub stali nierdzewnej. Większość z nich wyposażona jest w specjalne uchwyty ułatwiające przenoszenie. Jako paliwa w wędzarniach stosuje się zrębki wędzarnicze – naturalne materiały z różnych gatunków drzew. Szukając odpowiedniej wędzarni, warto zapoznać się z ofertą sklepu CookKing.pl. Zapytani przez nas eksperci zapewniają, że ich produkty są wykonane z trwałych materiałów, odpornych na warunki atmosferyczne. Dzięki temu Klienci mają gwarancję, że zakupiony sprzęt będzie służył im bardzo długo oraz zapewni dobrą jakość wędzonej żywności.
Zalety posiadania wędzarni w ogrodzie
- walor estetyczny w Twoim ogrodzie
- stabilna konstrukcja
- używanie sprzętu nawet przez kilka lat
- wyposażenie, które zapewnia dobrą jakość wędzonej żywności
- mięsa, ryby, czy sery zyskują niepowtarzalny smak i aromat
- produkty wędzone są odporne na psucie, można je długo przechowywać
Wędzenie drobiu to także świetny pomysł!
Drób jest świetnym mięsem, które nadaje się do wędzenia. Szczególnie polecamy wędzenie udek z kurczaka. Poniżej zamieszczamy świetny przepis.
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 1 zile angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 marchewka
- 1 litr wody
- sól peklowana 8 dag
Sposób przygotowania:
- Udka Przekładamy do miski i przygotowujemy zalewę. Do litra zimnej przegotowanej wody dodajemy wszystkie przeprawy i mieszamy do czasu rozpuszczenia soli, następnie zalewę wlewamy do mięsa i pozostawiamy ją na 24 godziny.
- Na drugi dzień mięso wyjmujemy z zalewy, nacinamy lekko skórkę na nogach by zrobić zagłębienia na sznurek i mocno zawiązujemy grubym specjalnym sznurkiem.
- Wkładamy mięso do naszej wędzarni.
- Mięso wędzimy przez ok 2,5 do 3 godzin w temperaturze 60 stopni; udka z kurczaka najlepiej wędzić na drzewie owocowym (śliwka, wiśnia, jabłoń). Po uwędzeniu zdejmujemy mięso i odcinamy sznurki.
- Wędzone udka z kurczaka idealnie smakują podane z ziemniakami. Po uwędzeniu są miękkie i soczyste.
Wędzarnia w ogrodzie – wybór należy do Ciebie!
Jeśli masz ogród, odrobinę chęci i apetyt na pyszne wędzone jedzenie, to przydomowa wędzarnia jest dobrym wyborem dla Ciebie! Warto zainwestować w solidny sprzęt, który zapewni dobrą jakość przygotowywanym produktom. W ofercie wielu producentów można znaleźć interesujące sprzęty i akcesoria do grillowania, w tym także wędzarnie ogrodowe.