wedzarnia-ogrodowa-hamburg
Wędzarnie

Wędzone udka z kurczaka – spróbuj koniecznie!

Wędzenie to od dawna bardzo popularna i tradycyjna metoda konserwacji żywności za pomocą dymu. Jeśli uwielbiasz smak i aromat wędzonych przysmaków, to warto zastanowić się nad umieszczeniem w swoim ogrodzie profesjonalnego sprzętu. Przydomowe wędzarnie są coraz bardziej popularne, dają możliwość amatorskiego wędzenie, które z pewnością sprawi wiele przyjemności, a co najważniejsze zadowoli Twoje kubki smakowe.

Wędzarnia przydomowa – najlepsza opcja dla Ciebie

Wędzarnie przydomowe to konstrukcje, które umieszcza się w ogrodzie. Są to sprzęty o różnych rozmiarach i wykonane z różnych materiałów, dzięki czemu możemy wybrać coś dostosowanego do naszych indywidualnych potrzeb. Najczęściej wykonane są jednak z grubej blachy stalowej zabezpieczonej proszkowo przed wysoką temperatura lub stali nierdzewnej. Większość z nich wyposażona jest w specjalne uchwyty ułatwiające przenoszenie. Jako paliwa w wędzarniach stosuje się zrębki wędzarnicze – naturalne materiały z różnych gatunków drzew. Szukając odpowiedniej wędzarni, warto zapoznać się z ofertą sklepu CookKing.pl. Zapytani przez nas eksperci zapewniają, że ich produkty są wykonane z trwałych materiałów, odpornych na warunki atmosferyczne. Dzięki temu Klienci mają gwarancję, że zakupiony sprzęt będzie służył im bardzo długo oraz zapewni dobrą jakość wędzonej żywności.

Zalety posiadania wędzarni w ogrodzie

  • walor estetyczny w Twoim ogrodzie
  • stabilna konstrukcja
  • używanie sprzętu nawet przez kilka lat
  • wyposażenie, które zapewnia dobrą jakość wędzonej żywności
  • mięsa, ryby, czy sery zyskują niepowtarzalny smak i aromat
  • produkty wędzone są odporne na psucie, można je długo przechowywać

Wędzenie drobiu to także świetny pomysł!

Drób jest świetnym mięsem, które nadaje się do wędzenia. Szczególnie polecamy wędzenie udek z kurczaka. Poniżej zamieszczamy świetny przepis.

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 zile angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 marchewka
  • 1 litr wody
  • sól peklowana 8 dag

Sposób przygotowania:

  1. Udka Przekładamy do miski i przygotowujemy zalewę. Do litra zimnej przegotowanej wody dodajemy wszystkie przeprawy i mieszamy do czasu rozpuszczenia soli, następnie zalewę wlewamy do mięsa i pozostawiamy ją na 24 godziny.  
  2. Na drugi dzień mięso wyjmujemy z zalewy, nacinamy lekko skórkę na nogach by zrobić zagłębienia na sznurek i mocno zawiązujemy grubym specjalnym sznurkiem.
  3. Wkładamy mięso do naszej wędzarni.
  4. Mięso wędzimy przez ok 2,5 do 3 godzin w temperaturze 60 stopni; udka z kurczaka najlepiej wędzić na drzewie owocowym (śliwka, wiśnia, jabłoń). Po uwędzeniu zdejmujemy mięso i odcinamy sznurki.
  5. Wędzone udka z kurczaka idealnie smakują podane z ziemniakami. Po uwędzeniu są miękkie i soczyste.

Wędzarnia w ogrodzie – wybór należy do Ciebie!

Jeśli masz ogród, odrobinę chęci i apetyt na pyszne wędzone jedzenie, to przydomowa wędzarnia jest dobrym wyborem dla Ciebie! Warto zainwestować w solidny sprzęt, który zapewni dobrą jakość przygotowywanym produktom. W ofercie wielu producentów można znaleźć interesujące sprzęty i akcesoria do grillowania, w tym także wędzarnie ogrodowe.